Marie Kondo, 5S and summer wardrobe

Marie Kondo me je presenetila. Čeprav sem videla kar nekaj njenih videov, me je knjiga Umetnost pospravljanja, ki sem se ji posvetila med korono, navdušila. Marie Kondo ni bila zaman razglašena (Time Magazine) za eno izmed sto najvplivnejših ljudi na svetu. Gre za metodo, za niz pravil, kako razvrstiti, urediti in pospraviti stvari.

Japonci urejanju nasploh namenijo veliko časa, tudi v samih proizvodnih procesih. Njihova metoda urejanja se imenuje 5S: SEIRI (sortiraj) + SEITON (organiziraj) + SEISO (počisti) + SEIKETSU (standardiziraj) + SHITSUKE (ohrani). V podjetjih jo uporabljajo s ciljem ustvariti urejeno, prijetno in funkcionalno delovno okolje, ki je pogoj za kakovostno in učinkovito delo.

Marie Kondo je to filozofijo pripeljala v naše domove, posredujem vam ducat briljantnih idej.

 1. Začnite z metanjem proč.
  Opravite naenkrat, brez milosti in dokončno. Merilo pri izločanju: obdržim samo stvari, ki me razveseljujejo.
 2. Ključno je »pokončno« shranjevanje.
  Ne shranjujte po kupih. Vse, kar je mogoče, shranjujte »pokončno«: oblačila, nogavice …
 3. Česar ne potrebujete vi, ne potrebujejo niti vaši družinski člani.
 4. Ko pospravljate, se pogovarjajte sami s seboj.
  Marie odsvetuje poslušanje glasbe med pospravljanjem, saj zaradi hrupa težje slišite notranji dialog med vami in vašo lastnino.
 5. Kaj storiti, ko nečesa ne zmorete zavreči?
  Ko naletite na nekaj, česar ne morete zavreči, dobro premislite o namenu tega predmeta v vašem življenju. Presenečeni boste ugotovili, koliko stvari je že izpolnilo svojo vlogo.
  Ko priznate njihov prispevek in jih hvaležno izpustite iz rok, boste resnično lahko uredili ne samo svojo lastnino, temveč tudi svoje življenje.
 6. Degradiranje oblačil v oblačila »za doma« je prepovedano.
  Ni prav, da oblačila, ki jih nimamo radi, ponosimo doma. Čas, ki ga preživimo doma, je preveč dragocen.
 7. Pravilno zlagajte: oglejte si video o metodi zlaganja.
  Po končanem izločanju strankam ostane tretjina ali četrtina oblačil.
 8. Bodite spoštljivi do nogavic.
  Imate predal poln krompirjevih kep, ki se kotalijo? Nikoli ne zavezujte žab in ne zlagajte nogavic v gomolje. Video.
 9. Seminarska gradiva, izpiski, kabli.
  Zavrzite vse. Znanja pogosto ne uporabimo ravno zato, ker se oklepamo gradiva. Zavrzite bančne izpiske, garancijske liste in celo novoletne voščilnice (ko si jih boste ogledali z vseh strani, jih lahko vržete proč s hvaležnostjo, ker so vam povedale, da se je pošiljatelj spomnil na vas). Zavrzite pakete mobilne telefonije (hitreje boste dobili informacije od strokovnjaka, kot pa jih poiskali v navodilih) in kabel za neznan namen (hitreje in manj obremenjujoče je kupiti novega).
 10. Zavrzite nabiralce prahu – spominke.
  Naj je bilo v preteklosti še tako lepo, ne moremo živeti v njej. Pomembna sta veselje in vznemirjenje, ki ju občutimo tukaj in zdaj.
 11. Fotografije
  Obdržite npr. 5 fotografij z vsakih počitnic, zares pomembne stvari niso številčne. Ne shranjujte velike škatle fotografij za pregled v starosti, to morate narediti zdaj.
 12. Stalno mesto.
  Določanje stalnega mesta predmetom je enkratno opravilo. Presenečeni boste nad rezultati. Ne boste več kupovali, česar ne potrebujete.

Nekaj misli Marie Kondo:

 • Prostor, kjer živimo, mora biti pripravljen za osebo, v katero se razvijamo ta hip, ne za osebo, kakršna smo bili v preteklosti.
 • Pospravljanje je odličen način, da ugotovite, kaj imate radi.
 • Ko uredite svoj dom, ugotovite, kaj bi v življenju res radi počeli.
 • Med čarobnimi učinki pospravljanja je zaupanje v zmožnost odločanja. Ljudje, ki ne zaupajo lastni presoji, nimajo dovolj samozavesti. Ko se res poglobimo v razlog, zakaj se ne moremo posloviti, sta le dve možnosti: navezani smo na preteklost ali pa se bojimo prihodnosti. Soočanje z lastnino in izbiranje je zelo boleče. Prisili nas, da se soočimo z lastno nepopolnostjo in pomankljivostmi.
 • Kako metoda vpliva na vaše telo? Ko razstrupimo naš dom, to podobno učinkuje na naše telo.
 • Mar ni nenaravno, da imamo stvari, ki nam ne prinašajo veselja in ki jih ne potrebujemo?
 • Ko prostor temeljito pospravite, sprememnite svojo okolico. Preobrazba je tako globoka, da se počutite, kot da bi živeli v popolnoma drugem svetu. To močno vpliva na vaše razmišljanje in prebudi izrazit odpor do tega, da bi se vrnili v prejšnje, natlačeno stanje.