Boste živalski, žametni, karirasti ali rožasti?

Modni trendi jesen/zima 2019

TOPLE BARVE

Jesen je letos res odeta v prave barve, tudi v izložbah: zlatorjava, opečnata, absolutna kraljica med toplimi odtenki je oranžna. Izraža moč rdeče, vendar je ta zaradi dodatka rumene zmanjšana. Oranžna (zlata) je v budizmu barva razsvetljenosti, zato so tudi oblačila budističnih menihov oranžna. V Evropi jo manj cenimo in je ne uporabljamo za posebne slovesne priložnosti, saj lahko hitro deluje kot rjava, ki je neprimerna za zelo formalno in slovesne dogodke. Oranžna bo najlepša na rahlo svetlikajočih se materialih.
Opazili boste veliko rjavih odtenkov: lešnikovo rjava, kamelja, čokoladna. Rjava pristaja vsem rjavookim, je zelo prijazna, dostopna, a tudi navadna in lahko deluje ceneno. Svetujem previdnost pri izbiri. Rjava oblačila so lahko videti bolj cenena od oblačil v drugih barvah. Ne pozabite, rjava ni primerna za slovesne priložnosti.

ŽIVALSKI VZORCI

Živalski vzorci ostajajo priljubljeni tudi jeseni, prav vse blagovne znamke jih bodo imele.
Zdi se nenavadno – prav zdaj, ko se večina luksuznih blagovnih znamk odpoveduje krznu in usnju, imajo živalski vzorci v modi močno vlogo. Krila, hlače, plašči, torbice v močnih, opaznih živalskih vzorcih kar »rjovejo« iz izložb.
Našli boste vse od kobre do zebre in naprej do geparda. Živalski vzorci so primerni za manj formalno poslovno okolje, če jih ni preveč. Uporabljajte jih kot dodatek – ruta, pas, torbica, morda bluzica ali plapolajoče krilo. Delujejo agresivno, če ste vanje oblečeni od glave do pete, ali zapeljivo, če je takšen kroj obleke, lahko pa tudi klasično, če jih uporabite le kot dodatek.

USNJENE HLAČE

Nisem si mislila, da bomo spet zasuti z ozkimi hlačami iz imitacije usnja. Verjetno so precej nepogrešljiv del preprostega stajlinga: ozke hlače + tunika + bulerji. Nove pa so široke usnjene hlače tričetrtinske dolžine in z višjim pasom. Zraven oblečemo majico, ki je za pasom, zato ne bodo najboljša izbira za tiste, ki imajo malo trebuščka.

KLASIKA

Klasika napoveduje vrnitev skozi široka vrata: diskretne barve – peščeni odtenki, temno modra, bež, svilene bluze, svilene rutke z vzorci 70-ih, škotska krila, puli, klasična in minimalistična oblika torbice. Ta slog zaznamuje staro-novo gospo, ki je ozaveščena potrošnica, ne želi izstopati, nakupuje z znanjem in premislekom. Uporabnice tega sloga niso samo starejše gospe, ampak, presenetljivo, mlade, ozaveščene potrošnice in potrošniki, ki pripadajo generaciji Z.

ŽAMET

Ste že kdaj božali svileni žamet? Božansko. Letos bo gladkega žameta v trgovinah veliko, bojim pa se, da ne svilenega.
Vsekakor boste zadeli v polno, če kupite žameten kostim z velikim ohlapnim suknjičem.

PAS

Končno se vračajo pasovi. Najbolj boste v trendu, če boste prepasali prevelik suknjič ali prevelik plašč (ampak vaše velikostne številke) s širokim pasom in dekorativno zaponko.

ROŽASTI VZORCI, KARO, ŠAHOVNICA

Letos boste med vzorci našli karo, etnične vzorce, pogosteje bo videti šahovnico – velike kvadrate v dveh barvah, ki se izmenjujeta. Nov vzorec je vrtnica, ki se ne pojavlja diskretno, ampak je drzno velika – na plašču, torbi, bluzi. Tako ni več domena romantične ženske, ampak postane zanimiva tudi ženski s kreativnim ali celo dramatičnim slogom. Zanimive so voluminozne bluze z veliko pentljo in plapolajoče hlače.

ČEVLJI

Morda vam je že uspelo kupite gležnjarje? Letos jih boste našli v vseh oblikah, veliko bo kavbojskih, s t. i. kubansko peto, ki je čokata, srednje visoka in zadaj prirezana. Škorenjčki – nizki ali visoki – imajo zašiljeno konico in peto, bulerji so še vedno pomemben del trendovske podobe.

PONČO IN PLAŠČI

Če kupujete oblačilo, ki naj bi vas grelo, poglejte na všito etikete: če je sestava s polovico volne, bo to res topel kos, če je dodan kašmir, bo oblačilo toplo in še peresno lahko. Hm, ja, ne bo pa poceni.
Pončo ali veliko ogrinjalo je odlično za vse, ki se vozite v avtu, saj na njem ne sedite.