Ženin in nevesta_obleka za poroko

Želje mladoporočencev glede poročnega dne so zelo različne. Še vedno se veliko parov odloči za klasičen tip poroke, v cerkvi, nevesta je oblečena v belo dolgo obleko, ženin v temno obleko, dnevni frak ali dnevni smoking. Veliko se jih odloča za alternativne poroke, zato je takšen tudi izbor oblačil.

Vljudno in zaželeno je, da gostitelja pripišeta vabilu želeno raven oblačenja ali sporočita posebne želje, še zlasti, če gre za posebno poroko, ob morju, na travi, v hribih … Samo gostitelj ve, kako bo potekal dan, kakšno bo okolje in želeno razpoloženje, zato je nasvet glede oblačenja za svate dobrodošel. Če je mogoče, ob pripisu uporabljajte izraze, opisane v poglavju Ravni oblačenja. Če bi se ravnali zgolj po ravneh oblačenja, bi bil pravilna izbira za to slovesnost dnevni frak, to je najslovesnejše oblačilo za dnevne slovesnosti na prostem, ali dnevni smoking. V Sloveniji tega načina oblačenja nismo poznali, nekateri ženini se zanj odločajo šele zadnja leta, svatje pa le poredko. Ta pripis bi bil zato v Sloveniji manj primeren, saj moški nimajo tovrstnih oblačil. Na spletu boste našli veliko fotografij, kjer imajo tako ženin kot svatje smoking. Smoking za dnevne priložnosti ni dobra izbira, nosi se za slovesne večerne priložnosti. Če se zanj vseeno odločite, naj bo metuljček srebrne barve. Če se ženin odloči za dnevni frak ali ima klasično temno obleko, je za nevesto primerna dolga obleka. Krajše obleke se izbirajo za alternativne poroke.

 

 

 

 

 

 

 

 

NEVESTA

Barva obleke

Za odtenek bele naj se nevesta odloči glede na svojo naravno obarvanost. Izbira lahko med rahlo zasivljeno, smetanasto ali slonokoščeno belo, čista bela ustreza le porcelanasti polti. Prav tako je imenitno, če se glede na svojo naravno obarvanost odloči za barvo šopka. Druge slovesne barve so: odtenki zelene, vijoličaste, modre, koralna, rožnata. Čudoviti so vsi pudrasti odtenki. Pogumne se bodo odločile za rdeče odtenke. Rjava barva ni dobra izbira, ne glede na okolje in tip poroke, prav tako navadna in neizrazita je lahko siva obleka. Preden se odločite za barvo, preverite njeno simboliko. Vijoličasta, na primer, v Italiji prinaša nesrečo.

Različne dolžine

Nevesta ima lahko dolgo poročno obleko, ki spredaj sega do čevljev in je:

  • zadaj podaljšana za nekaj centimetrov (sweep),
  • zadaj podaljšana za nekaj centimetrov, z vlečko iz pasu (panel),
  • zadaj podaljšana za nekaj centimetrov, z vlečko iz vratnega izreza zadaj (watteau),
  • zadaj podaljšana za pol metra (court ali chapel),
  • zadaj podaljšana za dva metra (cathedral),
  • zadaj podaljšana za več kot dva metra (monarch).

Kroji

Večini žensk lepše pristaja velik ovratni izrez, ob tem je treba pomisliti na obliko nedrčka, ki mora biti prave velikosti in pravilne oblike. Močnejše prsi mora lepo podpirati, še zlasti, če je brez naramnic. Če imate ozek pas, ga s krojem obleke obvezno poudarite. Če se vam zdi, da imate kakšen kilogram preveč, naj bo obleka oprijeta pod prsmi, tam se ne nabirajo odvečni grami. Če ste nižje postave, bodite previdni pri izbiri dolžine. Obleka do tal, brez razporka, za vas ni dobra izbira, saj vizualno zniža postavo. Za vas bi bila odlična izbira obleke, ki je spredaj nekaj centimetrov nad tlemi in zadaj daljša (angl. sweep). Če se nevesta ne odloči za klasično poročno obleko, ima več možnosti. Obleka je lahko dvodelna za mrzle dni ali kratka koktajl obleka slovesnih barv. Lahko se odločite tudi za slovesen hlačni kostim, vendar upoštevajte, da je večini moških bolj všeč ženska, oblečena ženstveno. Pomembno je, da izberete poročno obleko, ki bo všeč tudi vašemu bodočemu možu, ne samo vam.

ŽENIN

Izbor obleke

Ženin se lahko odloči za dnevni frak, dnevni smoking ali temno obleko. Smokinga naj se ne bi dotaknili sončni žarki, zato ni najboljša izbira za poroke. V zadnjem času se kot poročni suknjič uveljavlja izvorna oblika suknjiča – dolg suknjič (frock coat) brez zaobljenih prednjih delov. Svetlo sive ali srebrne obleke so bile pred leti trend, zdaj se ne nosijo več. Toplo svetujem, da si za poroko kupite novo obleko in si je ne izposodite, zagotovo bo še priložnost, da jo boste oblekli.

Obleka in dodatki

S črno, temno modro ali temno sivo enobarvno obleko (ki je nekoliko manj slovesna od prvih dveh) ne boste zgrešili. Trenutno je aktualnejša temno modra in tudi primernejša za vroče poletne dni. Sodobni slovesni materiali imajo diskreten, skorajda neopazen lesk, kar deluje elegantneje, slovesneje. Suknjič naj se zapenja enoredno (je bolj praktičen kot dvoreden), bolj slovesen postane v kombinaciji s telovnikom. Trenutno se nosi suknjič z dvema gumboma, spodnji je vedno odpet. Najslovesnejša je bela srajca, zelo pomembno je, da je ovratnik ustrezne velikosti, na fotografijah se to hitreje opazi. Pod belo srajco se hitro opazi rob spodnje majice, zato priporočam, da ste brez nje ali izberete spodnjo majico s širokimi naramnicami, kjer se rokavni šiv srajce in rob majice prekrivata, vratni izrez majice pa sega do ključnice. Pomembno je usklajevanje beline srajce z odtenkom nevestine bele obleke. Hlače naj bodo brez zavihkov. Izberite diskretno, svežo, slovesno kravato, ki vsebuje barvo obleke in srajce z morebitnim srebrnim poudarkom. Izognite se rdeči, rjavi, oranžni, zeleni in izberite mikro vzorec.

Če se boste odločili za alternativno obliko poroke in sproščena oblačila, vseeno poskrbite, da bo vaša podoba slovesna, tako boste pokazali, da je dogodek za vas zelo pomemben. S svojo podobo pokažete spoštovanje do dogodka, gostov, predvsem pa do neveste in bližnjih sorodnikov. Če se poročite na eksotični peščeni plaži, naj ima bela lanena srajca dolga rokava, dolge naj bodo tudi hlače. Če se poročite v hribih naj bo tudi športna obleka bolj skrbno izbrana. Obleko kupite najmanj dva meseca pred poroko, tako se boste izognili dodatnemu stresu. Moje izkušnje kažejo, da če se moški slabo počuti v izbrani obleki, ne gre za napačno izbrano obleko, ampak za neustrezno velikost oblačila.

Več o oblačilih in dodatkih lahko preberete v knjigi Ravni oblačenja, ki jo lahko kupite tukaj: https://www.leapisani.si/knjiga/.