Ste tudi vi v službi oblečeni sproščeno?

Sproščena podoba je podoba sodobnega, ozaveščenega, kultiviranega človeka, je podoba prihodnosti. Smo dovolj zreli zanjo? Danes je večina bolj sproščeno oblečena na pogrebu, na poroki, za večerne slovesnosti. Pa obvladamo odtenke, kaj je še primerno in kaj ni več?

Najpogostejša raven oblačenja v večini poslovnih svetov je danes deveta raven oblačenja: sproščena elegantna ali smart casual.

Pred leti sta bila del poslovne podobe ženski kostim in moška obleka, ki sta danes rezervirana samo za banke, zavarovalnice, odvetniške pisarne in politike. V obleki s kravato lahko celo delujete smešno, klasičnega ženskega kostima skorajda ne morete več kupiti.

Nosijo jih tisti, ki morajo projicirati zanesljivost, zaupanje in profesionalnost ter želijo oblikovati anonimno podobo, ki ne govori o njihovih osebnostnih lastnostih. Drugi so oblečeni v sproščena oblačila, najpogosteje v raven oblačenja sproščena elegantna obleka ali po angleško smart casual.

Oblikovanje sproščene podobe v poslovnem svetu pa se je izkazalo za bolj zahtevno, kot smo si predstavljali. Hitro zdrsnemo iz »neformalno poslovnega« v »povsod neprimerno«. Za ta zdrs so lahko odgovorni čevlji za šport, športna oblačila, strgana oblačila, oblačila s pomenljivimi napisi, hlače z velikimi malhastimi žepi, pajkice, obleka za na plažo.

Je sproščeno oblačenje danes bolj preprosto?

Ob spremembi oblačenja v poslovnem svetu se je zdelo, da bo oblikovanje sproščene podobe bolj preprosto, hitro, manj zakomplicirano. Da nam bo olajšalo življenje. Sodoben človek naj bi imel izdelan slog oblačenja, oblikovano vizualno identiteto in občutek za odtenke med ravnmi oblačenja. Cilj je sproščeno, udobno, sodobno in hkrati elegantno. Idealno za poznavalce kulture oblačenja in zahtevno za vse tiste, ki se jim s tem ne ljubi ukvarjati.

 

Pozitivne strani sproščenega oblačenja

  1. V sproščenih oblačilih se bolje počutimo, po nekaterih raziskavah smo tako oblečeni tudi bolj fizično aktivni.
  2. Če smo vsi oblečeni sproščeno, komunikacija hitreje steče.
  3. S sproščenimi oblačili lahko dobro oblikujemo svoj slog oblačenja.
  4. Sproščena oblačila lahko čistimo doma in s tem prihranimo čas in denar.
  5. Sproščena oblačila so lahko cenejša, vendar moramo paziti, da niso cenena.

 

Negativne strani sproščenega oblačenja

  1. Ljudje ne poznajo ali ne prepoznajo odtenkov med različnimi ravnmi sproščenega oblačenja.
  2. Predvsem ženske so izgubile občutek za primernost.
  3. Moški ne obvladajo sproščenega oblačenja in so oblečeni preveč formalno.
  4. Za oblikovanje primerne sproščene podobe (bodisi za poslovni svet, poroko ali intervju za službo) moramo imeti občutek za usklajevanje barv, materialov in proporcev, kar je zahtevno.
  5. Preveč ljudi meni, da je lahko sproščena obleka zmečkana, nečista in da jim ni treba skrbeti za osebno higieno.

 

Pomembno je prilagajanje tudi čez dan

Večina zaposlenih ima čez dan raznolike poslovne priložnosti, zato bi bilo dobro, da se s podobo prilagajajo. Morda za sestanek oblečejo suknjič, za obisk stranke preobujejo čevlje, snamejo ali zavežejo kravato – po potrebi.

 

Kdo dela več napak pri izbiri oblačil za v službo – ženske ali moški?

Ženske pogosteje izberejo neprimerna oblačila kot moški. Pod vplivom mode se odločajo za kose, ki niso primerni za v službo (na primer kratke hlače, pajkice, ki so videti kot nogavice in ne kot hlače, hlače kargo z velikimi malhastimi žepi). V želji po oblikovanju posebnega sloga oblačenja ne upoštevajo estetike in se odločajo za neprimerne barve (na primer za ekstremno barvo las – vijoličasto, živo rdečo, zeleno) in kroje (aladinke ali turške hlače, krilo v kombinaciji s hlačami). Morda nosijo zelo oprijeta oblačila, spodnje perilo, ki se vidi izpod oblačil, zelo visoke pete stileto, prekratka krila, vroče hlačke, tunike brez hlač, oblačila z globokimi dekolteji.

Veliko žensk pravi, da se zjutraj oblečejo glede na razpoloženje, kar ni najboljša odločitev. Obleči se moramo za poslovne priložnosti, ki nas čakajo. Če smo slabo razpoložene, se moramo še bolj potruditi, da z oblačili in dodatki postanemo boljše volje.

Sproščeno elegantno v poslovnem svetu Formalno poslovno v poslovnem svetu
svetle barve temne barve
polo majica brez napisov
vzorčasta srajca
enobarvna srajca
hibriden suknjič iz jerseyja enobarven suknjič iz gladke tkanine
živahni vzorci, napisi enobarvno
teksturirani materiali, zmečkanina gladki materiali
semiš gladko usnje
našiti žepi skriti žepi
vidna zadrga skrita zadrga ali gumbi
vidni šivi skriti šivi
vidni robovi tkanine – obšiti ali celo neobšiti elegantni šivi/francoski šiv
nakit iz lesa, plastike, školjk, usnja zlato, srebro, dragulji in imitacije tega
enakomerno obarvan jeans finejši materiali
snikerji usnjeni čevlji

 

Izraz športno-elegantno

Slovenci za sproščena oblačila pogosto uporabljamo izraz, ki ni ustrezen. Besedna zveza športno-elegantno, ki jo uporabljamo tudi kot oznako za želeno oblačilo, je ohlapna in ne opredeljuje določene ravni oblačenja. Največkrat je ob uporabi tega izraza mišljena raven sproščena elegantna obleka (angl. smart casual).

Dodatki

Sproščeno elegantno raven oblačenja lahko oblikujete samo z dvema kosoma oblačil, a ju je treba opremiti z dodatki. Dodatki so tisti, ki podobo naredijo bolj ali manj poslovno, bolj ali manj elegantno, bolj ali manj dinamično, z bolj ali manj poudarjenim slogom oblačenja.

Higiena

Pri neformalnem oblačenju je zelo pomembna osebna urejenost. Še bolj moramo biti pozorni na higieno, frizuro, čistočo čevljev in kakovostne dodatke. Angleški Economist v članku o neformalnem oblačenju opozarja, da bi morali zaposlenim povedati, da dovoljeno neformalno oblačenje ne pomeni prepovedanega umivanja. Ste se nasmehnili? Kljub nasmešku je ta problem še vedno pereč vsepovsod po Sloveniji. Če se ne prhate najmanj enkrat na dan, vaši sodelavci to že vedo.

 

 

Nasveti za »mehčanje« stroge poslovne podobe

Srajca z gumbki na ovratniku je odlična za manj formalno poslovno oblačenje. Ne nosi se s kravato in ni primerna za obleko z dvorednim zapenjanjem. Povsem neprimerna pa je za slovesne ali posebne poslovne priložnosti.

Rjavi čevlji k temni obleki »zmehčajo« strogo poslovno podobo. Če temno modro obleko kombiniramo z rjavimi čevlji in rjavim pasom, bo naša podoba manj stroga, ni pa najboljša izbira za slovesnosti.

Plastenje kosov oblačil deluje bolj formalno. Ženska v oprijetem topu, ki je rahlo prosojen, bo delovala manj poslovno, kot če si čez top obleče jopico ali suknjič.

Silhueta, ki jo izdela tog material, je bolj stroga, poslovna, celo anonima, kot če nosimo oblačila, ki mehko padejo po telesu. Če je obleka mehka in kaže linije telesa, se giblje z nami. V njej se počutimo udobneje in bolj sproščeno.