Siva eminenca ali siva miš?

Ena od letošnjih jesenskih barv za moške je siva. Barva, ki se marsikomu zdi rahlo dolgočasna, je (lahko) zelo uporabna. Namreč, dobro se ujema z večino barv in intenzivnejše tone umiri. V kombinaciji s črno bi recimo bela, živo rumena, močna rožnata delovale agresivno, s sivo pa dobimo elegantno kombinacijo.

 

siva4.1409729205.JPG.o.600px.jpg

Hugo Boss

Moški, ki potrebujejo poslovno obleko, vedo, da je prva, ki jo kupijo – siva. Če si za običajen delovni dan oblečejo črno obleko, večina pomisli, hm, on pa ima očitno samo obleko – za poroke, pogrebe in pomembne sestanke. Siva ima ‘status’ dnevne (poslovne) barve, ker je anonimna, se zlije s sivino mest in tudi s slabim vremenom. Je elegantna barva, čeprav je to tudi barva, ki se jo v različnih kombinacijah hitro pozabi, kar pa je za poslovneže, ki so na očeh javnosti, celo dobra izbira.

 

siva3.1409729171.JPG.o.600px.jpg

Canali

Siva je bila v zgodovini barva revnih ljudi, ki si niso mogli privoščiti razkošnih živopisanih oblačil. Še danes uporabljamo izraz siva miš za označevanje skromnih in neopaznih ljudi. Siva je bila barva oblačil, ki so jih nosili v sirotišnicah, hiralnicah in zaporih. Slovenci imamo zelo radi izraz siva eminenca, s čimer označujemo človeka s precejšnjo vplivnostjo in močjo, a iz ozadja.

V moški modi je postala siva priljubljena v 19. stoletju, z dvigom britanskega gospodarstva. Lastnosti, kot so umirjenost, prilagojenost in poštenost, ki jih izraža ta barva, so se ujemale z resnimi posli.

 

siva1.1409728454.JPG.o.600px.jpg

Jones

V ženski modi pa se je siva uveljavila kot elegantna barva šele po letu 1960, torej jo ženske nosimo šele nekaj več kot 50 let. Na kakovostnih tkaninah deluje prefinjeno, na ‘mat’ tkaninah ali zmečkaninah pa je kaj hitro cenena. Če jo bi letos želele poživiti, jo pokombinirajte z močno rožnato, koralno ali oranžno. Vedno je dobra naložba nakup ogleno sivega plašča, letos tudi sivi semiš škornji, ki segajo čez kolena, siv pončo ali siv kašmir pulover.

http://trendi.finance.si/8808860/Siva-eminenca-ali-siva-mi%C5%A1