Naj vas parfum osreči

Skrivnostni svet naravnih esenc
Pri razkošnih dišavah gre za popolnost, sad dolgoletnega dela, izkušenj, znanja in občutljivosti. V Ikona Art Perfumery  smo spoznavali svet umetnika in čarovnika – gospoda Roja Dove, ki je izjemen nos, talent, ki zaokroža redke in kakovostne naravne vonje v popolnost. Njegove umetnine je predstavljal ambasador Andrew Wright.
Roja Dove pravi, da nas mora dišava osrečiti. Vedno znova. Kako preprost recept za izbor dišave, ki naj bi bila del nas, našega sloga. Če vas zanima kako oblikuje dišave si poglejte kratek video. Roja Dove pravi, da je eden največjih komplimentov, če vam nekdo reče, da dišite izjemno lepo. Dodajam: ne gre samo za vonj, ob tem gre za celovito podobo, ki se nekomu dopade.

Dišave, sestavljene iz naravnih esenc
Večina dišečih sestavin sodobnih parfumov je rastlinskega izvora, lahko so tudi umetno sintetizirane ali iz živalskih izločkov. Znano je, da npr. mošusni jelen (Moschus moschiferus) iz posebne žleze med popkom in spolovilom izloča snov mošus, ki jo uporabljajo za izdelavo parfumov. Naravni mošus je danes prepovedan, uporablja se le sintetiziran, ki se imenuje beli mošus. Cenene dišave so sestavljene iz sintetiziranih esenc, kakovostne pa iz naravnih, umetne so le tiste, ki jih ni mogoče pridobiti ali pa so prepovedane.

Kaj morate pri izbiri dišave vedeti
Pomembno je vedeti, da imajo kakovostni parfumi esence, ki vsebujejo zgornje note, srce parfuma in osnovne note. Zgornje note so citrusne (bergamotka, zeleno jabolko, mandarina, pomaranča in drugi citrusi) in se razvijejo po parih minutah, srčne note so cvetlične (jasmin, šmarnica, vijolica, vrtnica,…) in se razvijejo po 15 minutah, osnovne note pa zaokrožijo celotno dišavo v popolnost šele po uri in pol (cedrovina, sandalovina, usnje, mošus, ambra).
Če želite odkriti vse note vašega priljubljenega parfuma jih lahko najdete na spletni strani: https://www.fragrantica.com/, kjer so odlični opisi in komentarji o vseh kakovostnih dišavah.

Dišave vplivajo na naše počutje in razpoloženje, spomin, telesno privlačnost.
Ali veste, da ima izbira partnerja s pomočjo vonja podobne razloge kot pri živalih? Živali z vonjem ugotavljajo zdravje, zmožnost reprodukcije in genetsko združljivost s partnerjem. Vonjave sprožijo reakcijo hipofize (ki uravnava izločanje hormonov) in vegetativnega sistema (obtok, prebava, dihanje, uravnavanje temperature), še preden naši možgani dojamejo, kaj vohamo. Torej vplivajo na nas, še preden jih zaznamo, in tudi, ko jih z vohom ne zaznavamo več, saj se ta po približno 15 minutah utrudi.

O Parfumih Roja
Roja Parfums je prestižna blagovna znamka dišav, ki je v nekaj letih postala ena najbolj iskanih na svetu. V Sloveniji jo ponosno zastopa konceptna nakupovalna hiša v središču mesta, Ikona Ljubljana; Ikona Art Perfumery. Njihova posebnost so unikatne sestavine, najboljše med najboljšimi, ki jih g. Roja Dove, velemojster parfumerije, izbira na svojih potovanjih po svetu.
Predstavljena kolekcija dišav je na voljo v novih barvitih podobah, v katerih se skrivajo ikonične dišave v preformuliranih oblikah. Parfume cologne je povsem nova oblika dišav, ki kljub svežini ostaja zvesta temeljem v končnih notah in ohranja dolgotrajnost vonja.
Več si lahko ogledate v spletni trgovini: https://www.ikonaljubljana.si/sl/izdelki/roja-parfums

 

ELYSIUM
Elysium ima eterično kakovost, a hkrati močan karakter. Če je raj nekaj, kar je eterično, nebeško, potem mnoge od surovin, ki sem jih uporabil v ustvarjanju, prikličejo takšen občutek. Vse surovine so izredno dolgotrajne, ampak brez občutka obteženosti.

ENIGMA
Uglajena postava, ovita s tančico konjaka in tobaka, mirno in zbrano sedi pri točilnem pultu zasebnega kluba – kjer vonj lesa in usnja napolnjujeta prostor.

SCANDAL
Scandal se začne z razburljivim izbruhom limone, mete in sivke, ki se spogledujejo z nenavadno noto rabarbare, ta pa se razteza čez bogato in čutno posteljico, stkano okrog nežnega odtenka fižola tonka.

DANGER
Sladkoba vanilje in jasmina ustvarjata kontrast suhi, zemeljski toplini cedre in pačulija ter vas mamita, da se nagnete še bližje, predani skušnjavi. Zapomnite si, bili ste opozorjeni …

VETIVER
V parfumeriji ni materiala, podobnega vetiverju – ta združuje vonje zemlje, dima in usnja v popolno harmonijo. Prefinjen in neverjetno vsestranski, tako da je tisti, ki ga nosi, samozavesten – prisoten v vsakem prostoru.