Moje najljubše torbice Fi by Gaja

Bolj ko se je ženska emancipirala, večja je postajala njena torbica. V začetku jo je potrebovala zgolj za robček, danes jo potrebuje za dokumente, ključe avtomobila in (pre)mnogo drugih stvari za avtonomno življenje. Torbica z jermenom čez ramena se je množično začela pojavljati šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in je bila znak emancipacije, saj je ženski omogočala nov način gibanja. Njene roke so postale svobodne. Prvi namig za simbolično žensko emancipacijo v obliki dolgega ročaja je bila torbica 2.55, ki jo je ustvarila Coco Chanel že leta 1955.

V knjigi Ženske ikone 20. stoletja Svetlana Slapšak piše: »Ženska torbica ima vedno nekaj drugega in nekaj več kot moška torba. Čarovnica odpira svoje zaklade in ne ve se, s čim in kako bo spremenila svet okoli sebe. Zdravilo, strup, orožje, ogledalo, pribor za šivanje, pozabljena sporočila, nepričakovana rešitev – vse to se pojavi iz ženske torbice.«

Z Gajinimi torbicami smo ne samo svobodne, smo tudi okolju prijazne, etične in inovativne. Obožujem jih, ker so lahke, velike, vrhunske izdelave in trpežne. Moja mentoriranka Gaja Hanzel s katero sva začeli sodelavati v Inkubatorju Sežana, oblikuje modne dodatke, predvsem torbe, ki so izdelane po načelu počasne in etične mode.

Uporablja okolju prijazne veganske materiale, kot so Piñatex® (odpadni ananasovi listi), Desserto® (kaktus) in Washpapa® (celuloza). Več o teh zanimivih in inovativnih materialih si lahko preberete v mojem blogu.

Več informacij najdete na njeni spletni strani www.fibygaja.com, kjer torbice lahko tudi kupite.