Modra – barva leta 2020

MODRA PO PANTONE
Letos Pantone predlaga modro barvo kot barvo leta. Kar pravzaprav ne preseneča. Moda, barve in trendi ne nastanejo umetno, ampak so odraz časa, stanja v družbi. Modra kot zanesljiva, klasična, čista je potrebovala več kot 25 let, da je prišla na površje.
Brezčasen in trajen modri odtenek, PANTONE 19-4052 Classic Blue, je eleganten v svoji preprostosti. Nagovarjajoče nebo ob mraku, pomirjujoče lastnosti poudarjajo našo željo po zanesljivem in stabilnem temelju, na katerem bomo gradili, ko bomo prestopili prag novega obdobja. V naše duše se vtisne kot počitek, ki prinaša občutek miru in spokojnosti človeškemu duhu. PANTONE 19-4052 Classic Blue pomaga pri zbranosti in prinaša jasnost.

SIMBOLIKA ČISTE MODRE BARVE
Modra barva je nasprotje rumene. Deluje navznoter. Spominja na neskončno nebo, globoko vodo in s tem tudi na odmaknjenost. Temno modra projicira največ avtoritete. Je simbol kreposti, modrosti, natančnosti, urejenosti, pa tudi dolgočasnosti, konservativnosti.

KRALJEVSKO MODRA
V zgodovini so modro barvo poznali po rastlini indigo in poldragih kamnih lapis lazuli. Z indigom pobarvane tkanine so našli na mumijah, starih 5000 let. Z bleščečo modro so v 13. stoletju barvali plašče, v katerih so kronali francoske kralje. Od tod tudi izraz za pariško ali kraljevsko modro barvo.

MODRA KRI
Cerkveni dostojanstveniki in aristokrati se niso izpostavljali sončnim žarkom kot delavci na polju. Veljalo je, da sonce ljudem škodi. Ker koža odličnikov ni porjavela, je bilo skoznjo videti modrino žil, zato so menili, da je njihova kri modra.

S.Oliver pomlad-poletje 2020

MODRA OBLAČILA
Če želite delovati resno, zanesljivo, zaupanja vredno in avtoritativno, oblecite v temno modro obleko. Temno modra pristaja skoraj vsem barvnim tipom. Lahko deluje rahlo konservativno, zato ni povezana s kreativnostjo.

S.Oliver pomlad-poletje 2020

MODRA BARVA OBLAČIL IN VAŠA NARAVNA KOLORISTIKA
Temno modra odlično pristaja vsem barvnim tipom ljudi, le za najsvetlejše (blond lasje, modre oči, občutljiva koža) je še lepša rahlo zastrta modra barva. Barvnim tipom, ki imajo v svoji barvni karti tako temno modro kot črno, svetujem, da se odločijo samo za eno izmed njiju. Tako lahko veliko bolje barvno usklajujejo svoja oblačila. Izjema so moški, ki nosijo poslovne obleke, v njihovi omari morata biti tako temno modra kot črna obleka.

Oglejte si nekaj zanimivih kombinacij oblačil in dodatkov z letošnjo modro:
https://www.styleoholic.com/classic-blue-outfits/
https://www.styleoholic.com/classic-blue-accessories/
https://www.styleoholic.com/classic-blue-outerwear-items/