Modni trendi pomlad-poletje 2023

Letošnja moda za pomlad in poletje bo barvita, sproščena in tudi malo hipijevska. Lahko ji rečemo celo dopaminska. Tudi letos bo vsaka ženska našla oblačila in barve, ki ustrezajo njenim naravnim danostim.

Magenta je barva leta po Pantone, srebrna bo prevladala nad zlato, pomirjali nas bodo barva sivke in svetlo modra ter nežni odtenki rožnate, rumene in zeleneRumena bo pogostejša, odtenki so svetlejši kot prejšnjo sezono. Rumena simbolizira veselje, upanje, aktivnost. Z njo lahko uspešno popestrite strog poslovni kostim. Kot kričeča barva lahko deluje vsiljivo, v kombinaciji s črno pa opozorilno, saj je znamenje za nevarnost. Umirite jo lahko z belo ali sivo, otoplite jo z rjavo, z modro pa jo naredite mornarsko.

Videli bomo oblačila z veliko našitimi malhastimi žepi tako na hlačah kot tudi na bluzah in oblekah. Oblikovalci so ugotovili, da rade nosimo obleke, saj v tem primeru ni treba kombinirati dveh kosov, tudi podoba je bolj ženstvena. V trgovinah bomo našle ženstvene obleke s čipkami (t. i. slip obleka) in cvetličnimi vzorci, ki so običajno dober nakup. Obleka s cvetličnimi motivi je eno najboljših poletnih oblačil, nosile jo boste lahko za številne poletne priložnosti. Če ima rokave, tudi za v službo.

Spodnje perilo kot oblačilo je predvsem trend za mlade. Veliko je korzetov (za tiste brez trebuščka) in oblek, ki zelo spominjajo na romantične spalne srajce. Te ne bodo najboljša izbira za v službo.

Značilnosti letošnje mode sta asimetrija in draperija, ki pri ženstvenih oblekah še posebej prideta do izraza. Oblika kril se spet zgleduje po krinolinah, postajajo široka, z naborki, kratka ali malo daljša do meč. Poleg starinskih cvetličnih vzorcev bodo pogosti vzorec karo, oblačila z asimetričnimi robovi in nezaključenimi šivi.

Trend, ki ga bomo videli tudi naslednjo sezono, bodo resice. Na torbicah, oblekah, suknjičih, čevljih. Oblačilom in dodatkom dodajo gibanje, ki deluje sveže in igrivo. Kot detajl na večernih oblačilih pa delujejo boemsko, glamurozno in dramatično.

Jeans bo kraljeval povsod, na plaščih, krilih, bluzah: potiskan, pobarvan, z zakovicami. V poslovnem svetu večinoma nosimo oblačila, ki spadajo v elegantno sproščeno raven oblačenja (smart casual). Jeans spada v to raven oblačenja, vendar naj bo enakomerno obarvan in nepoškodovan. Bolj formalno deluje, če je temne barve.

Čipkasti detajli so odličen videz za spomladansko/poletno opravo. Čipka je lahko klasična, umirjena kot detajl, kreativna, če je lasersko izrezana, in romantična, če ima našite cvetlice, ki poplesavajo po tkanini.

Ženstveni trend, ki ga je opaziti, so veliki in majhni naborki, ki so bili na številnih modnih pistah. Naznanjujejo vrnitev h glamurju tako pri večernem kot dnevnem oblačenju. Trend, ki je bil v ospredju zadnjih nekaj sezon, od širokih kril do velikih rokavov, eksplozija naborkov se zdi kot podaljšek želje po tem, da bi bile bolj prisotne in opazne. Z drugimi besedami: čas je, da pustite, da vaš slog zasije. Podobno bodo delovale pentlje, ki so bile na modnih pistah drzno velike, za konfekcijo pa so jih opazno zmanjšali.

Črte pravzaprav najdemo vsako sezono, morda letos celo nekaj več. So debelejše in bolj kontrastne.

Kostim je že nekaj sezon stalnica, biti mora nekaj posebnega: prevelik, zanimivih barv, z zlatimi gumbi. Skoraj vsaka blagovna znamka ima v kolekciji enega s cvetličnim potiskom ali retro vzorcem. Najpogosteje je z dvorednim zapenjanjem in večjim koničastim ovratnikom. Lahko ima široka ramena in če je iz mehkejšega materiala, ga lahko prevežete s pasom.

Uživajte kar se da v cvetlični, barviti in veseli pomladi.