Modni trendi pomlad–poletje 2018

V mrzlem marcu nakupovati za lepe pomladno-poletne dni je težko tudi zame, ki kar nekaj časa preživim v trgovinah z mojimi strankami. Po trgovinah se nisem potikala že cel mesec, zdaj pa sem temeljito prečesala Emporium. Priznam, še vedno ne prav iskreno navdihujoče. V bulerjih, toplem puloverju in šalu sem prijemala lepe tanke dišeče kose. Ah, pa saj se mi ne ljubi sleči vseh teh plasti, sem si rekla. Ampak, ampak, pozor če želimo biti ozaveščeni kupci je treba zajeti sapo in zdaj, prav zdaj natančno prečesati trgovine in poiskati dobre kose. Zagotavljam vam, da so na začetku sezone na policah najlepši kosi. Zajemite sapo, pridružite se nam na Tradicionalnem nočnem nakupovanju v četrtek, 20. marca 2018, ob 19. uri v Emporiumu, BTC.


Kaj sem odkrila na popotovanju med policami?
Jeans, prosojni materiali, nežni pasteli, resice, črte, trenč, ozko dolgo krilo, lakirano usnje.

Jeans je tokrat uglajen, temnejši, še vedno pa boste med policami našle takšnega, ki ga imate v omarah – strganega. Jeans hlače so trapezaste oblike, tričetrtinske dolžine in z visokim pasom. Khmmm.

Prosojni materiali in tanek til krasijo pomladno-poletne obleke in mislim, da bodo maturantke in njihove mame dobile prav iz te teme primerna oblačila.

Mehki nežni pastelni odtenki krasijo oblačila vseh blagovnih znamk: zastrta rožnata, diskretna sivka, bleda rumena in svetlo modra so barve, ki jih lahko uporabljate za zelo različne priložnosti, tudi za poroke, omehčajo ostro črno in poživijo mestno sivo.

Resice na hlačah, čevljih, torbicah, suknjičih bodo pridno delale ves čas vašega premikanja. So zabavne, poskočne, le za strog poslovni svet ne bodo prava izbira.

Črte so najbolj hvaležen vzorec, so poslovne, sveže, sodobne. Le tiste, ki ste močnejše postave, morate paziti, kako črta pade po telesu. Če je kroj oblačila dovolj ohlapen, da je črta ravna in se ne boči, ste dobro izbrale. Letos je veliko navpičnih črt, ki naj bi podaljšale in zožale postavo, veliko pa je odvisno od samega kroja.

Veliki logotipi znanih blagovnih znamk in sporočilni napisi se vam bodo letos ponujali vsepovsod. Vedno preberite, kaj piše; opazovalcu se zdi, da tisto, kar piše na vašem oblačilu, odraža vaše osebno mnenje.

Kombinacija različnih (tudi nezdružljivih) vzorcev je tako modna, tako sodobna, tako zanimiva. Testirajte jo, všeč vam bo.

Trenč je dobesedno legenda. Ali veste, da ga nosimo že več kot sto let? Prav takšnega, kot ga je izdelal Burberry, ki je bombažne niti že pred tkanjem impregniral, da je bilo blago vodoodporno, a hkrati zračno. Njegov izum je doživel uspeh, ko je leta 1914 izdelal plašče za britansko vojsko. Trenč (trench coat) ima zadaj sedelce, ki odvaja dež od telesa, epolete za položajne oznake, na zapestju pa trak s kovinskimi obročki v obliki črke D, ki omogočajo, da se rokav stisne. Njegova značilnost so tudi raglan rokavi, ki dopuščajo svobodno gibanje. V pasu so zanke, skozi katere je speljan pas brez luknjic, z zaponko s prečko. Najpogosteje se kar zaveže. Trenč spomladi čaka na kupce v skorajda vsaki trgovini z oblačili. Nosijo ga tako ženske kot tudi moški. Beseda trenč izhaja iz angleške besede jarek; plašč je bil izdelan za varovanje vojakov pred mrazom in dežjem v strelskih jarkih. Nosili so ga predvsem generali in oficirji, zato je postal statusni simbol močnih in pogumnih. V 60 letih 20. stoletja je bil obvezen del podobe poslovnežev, detektivov in mafijcev.

Lakirano usnje ali imitacija se pojavlja v obliki plaščev, hlač, oblek, odlična izbira za zvečer in zanimiva za čez dan. Svetlikajoči se kosi so zelo vidni, zapomljivi, zato zanje ne zapravite preveč.

Ozka, daljša, oprijeta krila z globokim razporkom ob strani ali zadaj. Zakaj so nepogrešljiva? Zato, ker jih potrebujemo za kombinacijo s plastenjem več oblačil  v zgornjem delu, ker so nujna za k »oversize« puloverjem in tudi zelo elegantna v kombinaciji s peplumom. Zelo dober nakup za večino. Ne priporočam ga le, če imate zelo široke boke.

Mini petka (sabrina hell, kitten heel)  je približno pet centimetrov visoka peta, ki se proti spodnjemu robu tanjša. Izraz sabrina za mini petko se je uveljavil po istoimenskem filmu z Audrey Hepburn v naslovni vlogi. Njen slog oblačenja v filmu je po zaslugi Edit Head, ki je za kostumografijo v filmu dobila oskarja, nepozaben.

Pasovi se vračajo, koliko časa jih ni bilo v trgovinah! Zdaj so spet na pohodu, lahko so črni širši ali ozki diskretni v kontrastni barvi, tudi kreativne zaponke doživljajo preporod. Hlače so lahko širše, s široko kontrastno črto ob strani, še vedno so modne usnjene, poleti bomo našli veliko kratkih in bermuda hlač. Tričetrtinske hlače, po domače kulotke, so tudi to sezono pomemben  del mode, pogosto imajo v pasu pentljo.

Fotografije: Comma, Liu Jo, Marella, Penny Black, Prada, S.Oliver