Koliko porabiti za oblačila?

Odločitev, koliko mesečne plače porabiti za oblačila, je odvisna od osebnih finančnih ciljev, prioritet in življenjskega sloga posameznika. Nekateri morda želijo vlagati več sredstev v oblačila, medtem ko drugi dajejo prednost drugim izdatkom.

 

5–10 odstotkov mesečne plače

Finančni strokovnjaki svetujejo, da za oblačila namenite največ 5–10 odstotkov mesečne plače. To je smiselno, če ste zadovoljni s trenutnim slogom oblačenja in ne potrebujete pogostih posodobitev garderobe. Povprečna neto plača je 1390 evrov, torej naj bi za oblačila porabili 69,5 evra na mesec oziroma 834 evrov na leto. Moj nasvet je, da ta znesek razdelite na polovico in kupite komplete usklajenih oblačil v začetku sezone. Takrat so nakupi najboljši.

Če ste modno ozaveščeni ali delate v panogi, ki zahteva določeno podobo oblačenja, boste morda za oblačila želeli nameniti večji delež svojih prihodkov, denimo 10–15 odstotkov ali celo več, odvisno od vaših potreb. Pomembno je upoštevati tudi druge finančne obveznosti, kot so najemnina, hrana, stroški prevoza, dolgoročni prihranki, izobraževanje ali odplačevanje dolgov. Te obveznosti imejte v mislih, preden določite višino sredstev, ki jih boste namenili za oblačila. Na koncu je ključnega pomena najti ravnotežje med zadovoljevanjem vaših oblačilnih potreb in skrbnim upravljanjem vaših financ. Prilagoditev teh smernic glede na vaše osebne okoliščine je ključna za doseganje finančne stabilnosti.

 

Koliko v resnici porabimo?

Danes kupimo 60 odstotkov več oblačil kot pred desetimi leti. Takrat smo oblačila nosili tudi deset let, danes jih nosimo od enega do treh let. V povprečju en kos oblačila oblečemo samo šestkrat.

Za koliko na dan je v povprečju oblečena večina?

Če upoštevamo, da en kos v povprečju stane 40 evrov, zgornji in spodnji del torej vsak po 40 evrov, je to skupaj 80 evrov. Lahko rečemo, da smo v povprečju oblečeni za 13 evrov na dan, saj posamezen kos v povprečju oblečemo samo šestkrat.

V omari povprečne Slovenke je 70 odstotkov oblačil, ki jih ne nosi

Povprečna Slovenka s povprečno plačo je v zadnjih sedmih letih za oblačila namenila 5838 evrov (5 odstotkov mesečne plače). Če imate tudi vi v omari 70 odstotkov oblačil, ki jih ne nosite, ste tako rekoč vrgli v zrak 4086 evrov. Toliko ste namreč porabili za oblačila, ki jih ne nosite. Takšna omara vas vsak dan spravlja v slabo voljo in v resnici nimate kaj obleči (čeprav je omara polna oblačil, kot vam pravi mož).  Želim vam, da se to pomlad soočite z vašo omaro in jo brezkompromisno pospravite. Marie Kondo pravi, da se tako sprijaznimo s preteklostjo in lepše vidimo prihodnost.