Kolekcija torbic iz Piñatexa, netkanega tekstila iz ananasovih listov

Uspešen podjetniški projekt v sodelovanju z Inkubatorjem Sežana

V Inkubator Sežana so me povabili kot mentorico oblikovalki in start-up podjetnici  Gaji Hanzel. Ob analizi njenih del (oblačil in lepih torbic, izdelanih iz celuloze) in prvih pogovorih sem predlagala povezovanje s Fundacijo Login5, s katero sem sodelovala ob zaključevanju drugega projekta, pri katerem je ostalo precej dragocenih in zelo posebnih materialov –netkanega tekstila iz ananasovih listov (Piñatex) in potiskanega eko bombaža. Materiali so certificirani – ekološki in trajnostno naravnani. Glede na Gajine izkušnje pri izdelavi torbic in tudi glede na njeno osebno naravnanost k ekologiji in tajnostni modi smo začeli projekt kolekcije torbic iz Piñatexa, notranjost je izdelana iz eko bombaža, potiskanega z eko barvili.  Dogovorili smo se, da bo pri projektu finančno sodelovala tudi Fundacija Login5.

Piñatex je veganska alternativa usnju, ekološka in trajnostno naravnana. Netkani tekstil iz ananasovih listov je lahek, zračen, trpežen in razgradljiv. Več o tem materialu si lahko pogledate na njihovi spletni strani:  https://www.ananas-anam.com/.

Določili smo ciljno skupino: uporabnica torbic je sodobna, ozaveščena, ne kupuje usnjenih izdelkov, na trgu išče izdelke iz certificiranih materialov in kontrolirane proizvodnje.

Analizirali smo možnosti krojenja in šivanja s tem materialom. Gaja je izdelala prototipe, prednost tega materiala je, da se lahko šiva tudi z gospodinjskim šivalnim strojem. Našli smo izkušenega usnjarja – usnjarstvo Pavli, gospod Miha Pavli ki je bil pripravljen sodelovati pri projektu. Izvedba je bila zahtevna in drugačna kot pri šivanju usnja. Po zaslugi njihovih izkušenj, spretnosti, profesionalnosti je kolekcija torbic tudi brezhibno izdelana. S skrbno izbranimi dodatnimi materiali – ojačitvami, podlogami, ročaji in zadrgami noben detajl ni prepuščen naključju.

Foto Ana Rojc

Oblika torb je premišljena, minimalistična, sodobna in uporabna. Njena velika prednost je minimalna teža k čemer težijo najboljši proizvajalci torbic. V projekt je bilo vključenih več ljudi, prototipe so preizkušali bodoči uporabniki torb. Zbirali smo mnenja, analizirali detajle in proporce. Izdelali smo veliko žensko torbo, računalniško torbo in manjšo kozmetično torbico, ki se lahko uporablja tudi za druge namene.

Po zaslugi Inkubatorja Sežana smo izvedli projekt, ki je bil premišljen z vidika izbire ciljnega kupca, analize trga, oblikovanja, sodelovanja z izkušenim obrtnikom in tudi z vidika finančnega ovrednotenja.

Cilj je bil dosežen – izpeljan je bil celoten proces nastajanja novega produkta.

Gaji Hanzel so možnosti nadaljevanja projekta odprte, poleg prodora na trg s torbicami iz Piñatexa, ji je Fundacija Login5 dala priložnost izvedbe še dodatnega projekta – izdelave rokovnika. Kolekcija torbic je naprodaj v Galeriji v Štanjelu. Torbe bo možno tudi naročiti v drugih barvah.

 


Aktivnosti Inkubatorja Sežana v okviru operacije SIO-INKSEŽANA-2018-19 sofinancirata  Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.