Kako prepoznati škodljiva oblačila in kako se zaščititi

Tekstilna industrija je eden največjih onesnaževalcev in porabnikov vode na svetu. Za izdelavo običajne T-majčke potrebujemo 2700 litrov vode in 30 do 50 različnih kemikalij za obdelavo materiala. Za izdelavo kavbojk potrebujemo kilogram bombaža in 8500 litrov vode. Do leta 2030 bo polovica svetovnega prebivalstva živela na območjih z onesnaženo vodo.

Zakaj so oblačila lahko škodljiva?

Veliko potencialno rakotvornega formaldehida imajo oblačila z oznakami, kot so: easy-care, no-iron, wash and wear, wrinkle resistant, wrinkle free. Najpogosteje so to srajce. Če je izdelana iz kakovostnega bombaža dolgih vlaken, kot sta egiptovski mako ali ameriški sea island, je več možnosti, da je neškodljiva. Občutljivost tkanine na mečkanje bo zaradi visokokakovostnega bombaža in temu primernih visokokakovostnih tehnoloških postopkov minimalna. Cenejša srajca, izdelana iz kratkovlaknatega bombaža, je zaradi slabe kakovosti izrazito mečkljiva. Proizvajalec bo neugodno lastnost popravil tako, da bo bombažu dodal specifične reagente, ki so lahko škodljivi.

Izdelki s Kitajske in JV Azije ter strupi

S škodljivimi kemikalijami lahko pridemo v stik, če oblačila, ki jih kupimo na spletu, prihajajo s Kitajske in jugovzhodne Azije. Veliko kemikalij se tako v EU »pritihotapi« v uvoženih izdelkih, ki pa jih zakonodaja EU ne ureja posebej. Formaldehid je prisoten tudi v umetnih vlaknih in oblačila med prevozom ščiti pred plesnijo. Poleg tega je tovor prepotoval ocean, zato je obdelan z dimetilformalatom.

Nevarni so še kemikalija nonilfenol etoksilat (angl. Nonylphenolethoxylate – NPE) in azobarvila, iz katerih se sproščajo rakotvorni aromatski amini, kovinski pigmenti. Tekstilci opozarjajo tudi na škodljiva barvila – ftalate (hormonski motilci) v potisku otroških oblačil in problematične bromirane zaviralce gorenja.

Kaj se zgodi, ko nosimo takšna oblačila?

Strupi prehajajo skozi našo kožo in:

  • škodljivo vplivajo na živčevje,
  • povzročajo hormonske motnje, škodljivo vplivajo na reproduktivni sistem,
  • povzročajo raka,
  • povzročajo kožne alergije,
  • povzročajo obolenja dihalnih poti.

Kako se zaščititi?

  1. S pranjem lahko odstranite veliko nevarnih snovi. Nova oblačila pred nošenjem trikrat operite. V tovarnah varčujejo z zadnjo fazo izpiranja in izdelkov ne izpirajo dovolj.
  2. Ne kupujte oblačil z oznakami, da jih ni treba likati.
  3. Pri skrbi za čistočo se izogibajte tudi nepreverjenim kemičnim čistilnicam. V njih pogosto uporabljajo perkloretilen, strupeno kemikalijo, ki povzroča draženje oči in težave z dihali.
  4. Vonj nas zagotovo lahko opozori na škodljive kemikalije, vendar ne vedno. Obstajajo kemikalije, ki so brez vonja, a so škodljive.

Kako lahko narediš ti?

Kupujte premišljeno in manj, kot si želite, dvignite cenovni razred, nesite nazaj, če ste kupili narobe, podarite in predvsem – NE KOPIČITE. Če nosite vse, kar imate, ne glede na cenovni razred, ste že prijazni do okolja.