Ikonični torbici Birkin in Kelly, najpogosteje kopirani torbici vseh časov

V starosti 76 let je ta teden umrla znana britansko-francoska pevka in igralka Jane Birkin. Svetovno slavo je doživela leta 1969, ko je s takratnim partnerjem Sergem Gainsbourgom posnela seksapilno pesem Je t’aime moi non plus. Pesem je prepoznavna po njenem eteričnem glasu z britanskim naglasom.

Cel svet pa jo pozna po ikonični torbici Birkin (izvorno Kelly). Celo sama se je zabavala glede njene priljubljenosti: »Na koncertu rečem, da vam bo zdaj pela torbica, saj me ljudje bolj poznajo po torbici kot po moji glasbeni karieri.«

Torbici Kelly in Birkin sta ikonični torbici francoske modne hiše Hermès.

Birkin je izvorno Kelly

Torbica Kelly je dobila ime po ameriški filmski zvezdi Grace Kelly, ki se je poročila s princem Rainierjem III. Leta 1956 je bila Grace Kelly s svojo torbico Hermès na naslovnici revije Life: na fotografiji z njo poskuša zakriti svoj nosečniški trebuh. Ta javni trenutek je pritegnil veliko pozornosti in populariziral torbico.

Zgodba o Birkin

Zgodbo o tem, kako je Jane Birkin preoblikovala torbico Kelly, pozna marsikdo. »Zelo dobro se spomnim! Bila sem v letalu za London v prvem razredu, ugotovila sem, da sedim poleg posebnega moškega, vizionarja Jean-Louisa Dumasa iz Hermèsa. Svojo torbo sem poskušala spraviti v prostor nad sedežem, a so se vse stvari raztresle po tleh. Vse mi je padalo iz torbice in rekla sem mu: tistega dne, ko bo Hermès naredil praktično torbo z žepi, jo bom kupila. Moja želja je bila torbica, ki je večja od Kelly, a manjša od Sergevega kovčka. Poslušal je moje želje, dogovorila sva se in nastala je torbica Birkin. Bila sem zelo zelo počaščena, da je dobila ime po meni.«

Cena

Pri Hermèsu so ji leta 2011 plačali letni avtorski honorar 30.000 funtov, ki je bil nato posredovan dobrodelnim organizacijam po njeni izbiri. Danes najcenejša torbica Birkin stane 10.000 evrov, najdražja pa 250.000.

Velikosti

Torba je na voljo v različnih vrstah usnja (telečje, nojevo, med najdražjimi je koža krokodila), vsaka je podložena s kozjo kožo, barva notranjosti se ujema z zunanjostjo.

Birkin 25          25 x 20 x 13 cm

Birkin 30          30 x 22 x 16 cm

Birkin 35          35 x 25 x 18 cm

Birkin 40          40 x 30 x 21 cm

Barve

Na voljo je v različnih barvah: črna, rjava, zlatorjava, mornarsko modra, olivno zelena, oranžna, roza, pudrasto modra, rdeča in bela.

Spa tretma

Hermès celo ponuja »spa tretma« za torbice, ki je regeneracijski tretma za rabljene torbe.

Prepoznavni tisk »Shooting Star«

»Shooting Star« je tiskan znak v obliki padajoče zvezde, vtisnjen poleg znamke »Hermès, Paris, Made in France«. Je zlat ali srebrn, da se ujema z barvo okovja. Redko je žig slep ali brezbarven. Vsaka torba ima v notranjosti žig mojstra, ki je torbo izdelal.

 Razlike med Birkin in Kelly

Čeprav sta si podobni v smislu kakovosti in prestiža, je med njima nekaj razlik.

  • Oblika – Torbica Kelly ima bolj strukturirano obliko s prepoznavno trapezoidno obliko, z zaobljenimi robovi, dvojnim ročajem in enojnim zapiralom na vrhu. Torbica Birkin pa ima bolj sproščeno obliko z volumnom in pravokotno obliko ter dvema ročajema z značilnim zapiranjem s kljuko.
  • Zapiranje – Torbica Kelly ima enojno zapiranje na vrhu z zapahom, ki ga je mogoče zavarovati s ključavnico. Torbica Birkin ima zapiranje s kljuko, ki zagotavlja dodatno varnost. Večina uporabnic je ne zapira.
  • Trajnost – Torbica Birkin je znana po svoji izjemni trajnosti in močni strukturi. Je bolj strukturirana in ima trdnejšo obliko v primerjavi s torbico Kelly, kar ji daje večjo odpornost proti deformacijam.
  • Uporaba – Torbica Kelly je pogosto opisana kot bolj formalna in elegantna, primerna za poslovne dogodke in večerne priložnosti. Torbica Birkin pa se povezuje z bolj sproščenimi in vsakodnevnimi stili, vendar lahko zaradi svoje vsestranskosti služi tudi kot elegantna torbica.
  • Dostopnost – Torbica Birkin je znana po izjemno omejeni dostopnosti in dolgih čakalnih vrstah za nakup. Postala je simbol prestiža in dragulj za ljubitelje mode. Torbica Kelly je na voljo v širšem izboru barv in materialov ter je običajno lažje dosegljiva.

Tukaj si lahko pogledate video, kjer sta dobro opisani obe torbici.Torbici sta simbol elegance, klasike in prestiža. Hermès za izdelavo uporablja vrhunsko usnje in kakovostne materiale. Izdelani sta ročno, z izjemno pozornostjo do detajlov. Za izdelavo je potrebnih veliko ur, zato sta na voljo v omejenih količinah