Frak

IZRAZI, PRIPISANI VABILU
White tie, full dress, tail coat, very formal, ultra formal, eveningformal, cravatta bianca, frac, marsina, cravate blanche, frakki, frack, festdräkt, tenue de soirée,högtidsdräkt.
Vabilu je poleg teh izrazov lahko pripisano tudi: military dress, traditional dress, national costume, mess dress.
Za nekatere slovesnosti z večjim številom povabljenih je vabilu poleg white tie kot želeno oblačilo pripisano tudi traditional dress ali national costume. V tem primeru se lahko gostje in gostitelji oblečejo v narodno nošo. Tretja možnost je pripis military dress ali mess dress, ki označuje slovesno vojaško uniformo.

OBLAČILA
Frak se obleče le, če je vabilu pripisana ta raven oblačenja. To je najslovesnejša raven oblačenja, pri kateri moramo opisana pravila spoštovati. Alternativ ni. Če nimate opisanih oblačil, odsvetujem udeležbo. Frak je izdelan iz črne elegantne tkanine. Suknjič ima sprednji del kratek, zadnji pa močno podaljšan. Hlače imajo ob strani dva črna trakova (egalizirja) iz svilenega satena, telovnikje bel. K fraku se nosi bela srajca s slovesnim ovratnikom. Ženske nosijo dolgo slovesno obleko.

Podelitev Nobelove nagrade

KDAJ
Frak se nosi po peti ali šesti uri zvečer. Velja upoštevati pravilo, da je primerno oblačilo, ko pade mrak. Frak se nosi le, če je vabilu pripisan kot želeno oblačilo. Ob tovrstnih slovesnostih so običajno, kot gostje ali gostitelji, navzoči monarhi.

KJE

  • Posebno svečani večeri,
  • zasebni sprejem pri papežu,
  • dobrodelni plesi,
  • posebni sprejemi v zaprtih prostorih,
  • umetniške premiere v večjih mestih (opera,balet),
  • posebno slovesni koncerti, na katerih so v frak oblečeni tudi člani orkestra in dirigenti klasične glasbe,
  • podelitev Nobelovih nagrad v Stockholmu na Švedskem,
  • tradicionalni dunajski operni ples,
  • v nekaterih državah ob izročanju poverilnih pisem šefu države,
  • na Finskem, Norveškem in Švedskem se frak uporablja za različne akademske slovesnosti in plese.

 

FRAK PRI MOŠKIH

Frak – moški

BARVA
Barva suknjiča in hlač je črna, srajca je bela.

SUKNJIČ
Sprednji del suknjiča je kratek, sega malce čez pas. Spredaj je oglat, zadnji del fraka je močno podaljšan, do višine kolen (in ne daljši), in visoko preklan. Suknjič je krojen tako, da se ne zapenja.
Ko moški sede, zadnji podaljšani del suknjiča previdno položi čez zadnji del sedala, in ne sede nanj, če le oblika stola to omogoča. Kraka se ne razdeli na dva dela in sede vmes.

TELOVNIK
Del fraka je bel telovnik, izdelan iz bombažne, debelejše tkanine piké.

SRAJCA
Srajca je izdelana iz kakovostnega bombaža z gladko ali reliefno površino. Iz tkanine piké so lahko izdelani samo prsni del in manšeti. V višini prsi nima naborkov ali pliseja kot srajca, ki se nosi k smokingu. Običajno je sprednji del izdelan iz dveh plasti tkanine in je zelo tog.

HLAČE
Izdelane so iz enake tkanine kot suknjič. So črne, klasičnega kroja z dvema ali eno gubo v pasu, brez zavihkov spodaj.

METULJČEK
Metuljček je izdelan iz enake tkanine kot telovnik (bombažni piké), v trgovinah pa lahko opazimo tudi bele svilene metuljčke. Bolj eleganten je metuljček, pri katerem vozel ni že vnaprej zavezan in fiksiran. Ročno zavezan je mehkejši in lepši.

OKRASNI ROBČEK, ROŽA
K fraku se nosi bel robček.

ČEVLJI
Čevlji so elegantni, brez vidnih šivov, izdelani iz lakiranega usnja. Podplat je tanek, usnjen in ni zaščiten z gumo.

PLAŠČ
Plašč je črn, klasične oblike tipa chesterfield, najkakovostnejši je izdelan iz kašmirske volne. Izvorno so moški k fraku nosili črne pelerine. Plašč mora biti dovolj dolg, da pokrije tudi zadnji, podaljšani del suknjiča.

URA
Ko gre za slovesne dogodke, čas ni pomemben, izjema je le točen čas prihoda. Primerna je žepna ura ali zelo tanka elegantna zapestna ura.

ODLIKOVANJA IN LENTA
Če ima moški, ki nosi frak, vojaška, politična, kraljevska ali druga pomembna odlikovanja, miniaturne oznake ali nadomestne trakove, jih pripne na suknjič. Odlikovanja se nosi le, če je za to primerna priložnost, kar se lahko preveri pri gostitelju.

 

FRAK PRI ŽENSKAH

Frak – ženske

BARVA
Barve naj bodo čiste in intenzivne. Primerne so rdeča, modra, vijoličasta, zelena, zlata in srebrna.

TKANINA, VZOREC
Primerne so dragocene tkanine, kot so svila, saten, brokat, svilen žamet, ter dodatki, kot so čipke, vezenine, naborki in volani.

OBLEKA
Primerna je plesna obleka ali angl. ball gown. Sega do tal ali čez gležnje.

ČEVLJI
Primerni so plesni čevlji, spredaj in zadaj zaprti. Nosijo se tudi posebne balerinke, izdelane iz enake tkanine kot obleka.

NAKIT
Za najslovesnejše priložnosti mora biti takšen tudi nakit: iz zlata, srebra, draguljev in imitacij. Ura ni primerna, izjemoma je dopustna, če deluje kot dragocena zapestnica.

TORBICA
K slovesni obleki se nosi manjša torbica brez ročaja. Barvno in slogovno je usklajena z obleko. Ko sedemo, torbico odložimo na zadnji del sedala pri stolu.

ROKAVICE
Dolge rokavice (segajo čez komolce) so bele, bež, smetanaste barve ali v barvi obleke.

Več o dodatkih, detajlih si lahko preberete v knjigi Ravni oblačenja, ki jo lahko naročite tukaj.