Bogata magenta

Je mešanica vijoličaste in rdeče: združuje moč, strast in energijo rdeče ter odsevno, tiho energijo vijoličaste. Ima bolj racionalen občutek kot rožnata barva in je manj agresivna kot rdeča. Lahko bi rekli, da ima energijo čustvene jasnosti. Magenta je barva živahne topline, podobna rdeči. Je prijazna, velikodušna, razumevajoča in ljubezniva. Njena valovna dolžina je enaka zeleni, oddaja enako frekvenco.

Magento lahko kombiniramo z belo, peščenimi barvami, modro, rožnato. S črno postane zelo dramatična, z belo sveža, s srebrno večerna, s sivimi odtenki pa bolj umirjena.

Ime je dobila po mestecu Magenta
Prvotno se je imenovala »fuchsine«, preimenovana naj bi bila v čast zmagi italijansko-francoske vojske (1859) nad Avstrijo, med bitko pri Magenti majhnem mestecu v Lombardiji v Italiji.

Branka Urbanija o nadbarvi – magenti
V oddajo Dobro jutro je Branka Urbanija (oblikovalka, kulturna antropologinja, praktik prostorske senzorike in Feng shui praktik) predstavila nadbarvo – magento.
Vse, kar je okoli nas, lahko prevedemo v barve, naj bo to zvok, misel, beseda, čustvo, vrednota, prepričanje. Tudi mi lahko cilj leta 2023 prevedemo v barvo. Magenta je barva, ki nam bo določila leto in tudi naša družbena dogajanja. Je prav posebna barva, imenujejo jo tudi nadbarva, ker ima speketer vseh valovnih dolžin in jo je mogoče kombinirati z vsemi barvami. Pomeni harmonizacijo, sprejemanje vseh vidikov življenja, uravnoteženje fizičnega in mentalnega vidika.

Rdečo barvo smo dobili v Evropo šele v 16. stoletju, prinesli so jo iz Južne Amerike, izdelovali so jo iz posušenih košeniljk (parazitov na kaktusih, ki izvirajo iz tropskih krajev v Južni Ameriki in Mehiki). Bila zelo dragocena barva, barva vladarjev.

Če smo zdravi, smo pretočni in zlahka sprejemamo vse barve. Magenta je tista, ki nas popelje v sprejemanje vseh barv, vseh vidikov življenja, v osvoboditev.
Tudi pri moških odpira srčni vidik življenja, ki je bil pri njih zapostavljen. Pomaga, da gremo lahkotneje skozi življenje in osvobaja.

Še nekaj Brankinih nasvetov
Branka pravi, da črna ni energetsko negativna, saj je varovalna barva, ob zahtevnejših življenjskih dogodkih se lahko zaščitimo s črno obleko.
Negativne kombinacije barv so: oranžna in vijoličasta, vijoličasta in zelena, oranžna in zelena.
Če želite čim bolj izkoristiti dan, Branka svetuje, da ob ponedeljkih nosite belo, ob torkih rdečo, ob sredah oranžno, ob petkih zeleno, ob sobotah vijoličasto, ob nedeljah pa rumeno.

Fotografije: Liu Jo, Patrizia Pepe, Pinko, Comma, Pinterest.