Barvni vitamini letošnje jeseni

V spomin na kraljico Elizabeto II.
Kraljica je bila zgled na mnogih področjih. Vsi smo uživali tudi ob njeni veseli, barviti podobi.
Odlično je znala uporabljati barve, ki so jo očitno radostile.


Dobro oblečen človek pozna barve, ki mu pristajajo, zaveda se oblike svojega telesa in gradi svoj slog oblačenja, upoštevajoč način življenja. Celovito podobo ima danes lahko vsakdo, ni odvisna od globine žepa, ampak temelji na trudu in poznavanju kulture oblačenja.

Sodoben človek ne zavrača mode, ki ga poživlja in osrečuje. Obleka ima veliko moč in oblačila v določenih barvah lahko pozitivno vplivajo na naš organizem.
Letošnjo sezono boste videli veliko oblačil intenzivnih odtenkov: zelenih, močnih pink, rdečih, vijoličastih in rumenih. Že nekaj časa nam trgovci ponujajo oblačila ene barve od glave do pete. Kombinacija matchy-matchy ali monochrome je preprosta, elegantna, nas celo poviša in optično zoži.

Zakaj barve, ki jih oblečemo, delujejo kot barvni vitamini?

Človekovo osebno počutje je odvisno od svetlobe in barv že zato, ker nanje ne reagira samo oko, ampak celotno telo. Rdeča razširi zenice, srce bije živahneje. Umirjene barve (zelena, modra) znižujejo pulz, na prebavila ugodno vpliva oranžna, rumena je miselna spodbuda, srce in pljuča pa krepi vijoličasta barva.

Kdaj barva najbolj vpliva na naš organizem?

Barvni vitamini delujejo le, če so barve čiste, nasičene. To pomeni, da niso mešane z nobeno drugo barvo.

1. ZELENA OBLAČILA
Če smo utrujeni in pod stresom, nas zelena pomiri. Zelena deluje pomirjajoče na živčni sistem. Je sedativna in hipnotična. Znižuje krvni pritisk in širi kapilare. Lahko bi celo rekli, da omogoča pomiritev duha, odpravlja nespečnost in izčrpanost.

2. RJAVA OBLAČILA
Naravni toni vzbujajo vtis naravnosti, realnosti, zaupanja vase. Rjava je barva umirjenosti,
harmonije, solidnosti, preprostosti.

3. RDEČA OBLAČILA
Rdeča ima vrsto pozitivnih učinkov na organizem. Pomagala naj bi predvsem pri premagovanju utrujenosti, depresije, strahu in melanholičnosti.

4. ROŽNATA OBLAČILA
Pozitivne lastnosti rožnate so feminilnost, nežnost, dostopnost, nenevarnost, empatija.

5. RUMENA OBLAČILA
Rumena simbolizira veselje, upanje, aktivnost, zato je običajno otrokom najljubša barva. Z rumeno lahko uspešno popestrite strog poslovni kostim, vendar jo uporabljajte le
kot dodatek v svetlih in neagresivnih odtenkih. Kot kričeča barva lahko deluje vsiljivo, v kombinaciji s črno pa opozorilno, je namreč znamenje za nevarnost. Umirite jo lahko z belo ali sivo barvo.

6. ORANŽNA OBLAČILA
Oranžno barvo radi nosijo pozitivni, veseli ljudje. Je odlična za dnevne priložnosti, vsakdanjo komunikacijo in timsko delo. Ni najprimernejša izbira kot barva srajce ali kravate za resne poslovne priložnosti, kjer morate delovati avtoritativno in zanesljivo.

7. MODRA OBLAČILA
Če želite delovati resno, zanesljivo, zaupanja vredno in avtoritativno, se oblecite v temno modro obleko. Temno modra pristaja skorajda vsem barvnim tipom. Lahko deluje rahlo konservativno, zato ni povezana s kreativnostjo.

8. VIJOLIČASTA OBLAČILA
Vijoličasta simbolizira iznajdljivost, intuitivnost, nenavadnost, vzvišenost in ekstravaganco. Kot alternativa za črno je odlična izbira za večerne priložnosti. Še posebej dramatično
deluje, če so z njo pobarvani bogata svila, čipka ali drugi dragoceni materiali. Vijoličasta postane še bolj dramatična in nedostopna v kombinaciji s črno. Najlepše jo umirimo s sivo, tako deluje tudi dnevno.

9. SIVA OBLAČILA
Siva barva odlično umiri intenzivne, šok barve, kot so živo rumena, živo rdeča in intenzivna vijoličasta. V kombinaciji s črno bi delovale agresivno, s sivo pa ustvarimo elegantno kombinacijo.
Siva barva je postala žlahtna, ko so začeli izdelovati oblačila iz fine česane volne, imenovane kamgarn. V ženski modi se je uveljavila kot elegantna barva šele po letu 1960. Danes je v poslovnem svetu najvarnejša izbira. Predstavlja elegantno, profesionalno, a tudi hitro pozabljivo podobo, kar je za poslovneže, ki so na očeh javnosti, dobra izbira.

10. ČRNA OBLAČILA
Črna oblačila simbolizirajo žalovanje, nedostopnost, vzvišenost. V kombinaciji s svetlimi delujejo avtoritativno. Ena izmed funkcij črnih oblačil je tudi usmerjanje pozornosti na obraz – središče individualnosti. S črno barvo negiramo telo in izpostavimo obraz.

11. BELA OBLAČILA
Simbolizira prazničnost, eleganco, nedolžnost, zato je pogosto barva poročnih oblek. Je simbol popolnosti, dobrote, pozitivnosti. Kot simbol čistosti jo uporabljajo za uniforme
povsod tam, kjer je potrebna brezhibna higiena (v bolnišnicah, pekarnah, kuhinjah). V Aziji je bela žalna barva. Belo povezujemo s hladom, ledom. V zgodovini je bila razumljena tudi kot izničenje barvitosti, zato je simbolizirala predajo in odpovedovanje nacionalnim barvam.

Barve, ki jih oko zaznava, nastajajo s pomočjo svetlobe. Ko svetloba pade na določen predmet, se nekatere barve odbijejo, druge pa vpijejo. Naše oko zazna samo odbito svetlobo
in če se odbije vsa svetloba, je predmet videti bel. Če se vse barve vpijejo, je predmet črn.

Še ključni poudarki letošnje jesensko zimske mode

korzeti, črn kostim, bela, mehke pletenine, kostim Chanel, nasičene, intenzivne barve in tudi siva, videz oversize, karo, plahutajoče hlače, živalski potiski, resice, dolga krila, barva kamelje dlake, rožice tudi pozimi, kombinezoni, visoki škornji.

Uživajte v barvnih vitaminih in bodite drzni pri izbiri barv.

Dobrodošli v moj studio na barvno analizo, prejeli boste odlično barvno karto CMB London za vaš barvni tip. Za podrobnosti me lahko pokličete na 041 707 045 ali mi pišete na lea.pisani@imageconsulting.si.

Želim vam lepo jesen,
Lea Pisani