Barve pomladi 2022

Moda ni nekaj umetnega, vsiljenega in dogovorjenega za mizo, ampak je odraz razmer družbi.

Letošnja moda govori o želji po moči, po energiji, ki nam jo dajejo barve. Letošnja pomlad nam ponuja polno lepih, intenzivnih barv. Barve imajo moč, barva je čutna zaznava, ki jo povzroča elektromagnetno valovanje. Je energija, vibracija, ki vpliva na naš organizem. Zdaj je čas, da uporabimo barvne vitamine. Barve letošnje pomladi

 

Rumena simbolizira veselje, upanje, aktivnost.

Marella

Oranžno radi nosijo pozitivni, veseli ljudje. Je odlična za dnevne priložnosti, vsakdanjo komunikacijo in timsko delo.

Penny Black

Zelena je barva narave, zato deluje razumno in prilagodljivo, nas pomirja.

s.Oliver Black Label

Rjava je barva umirjenosti, harmonije, preprostosti, brez želje po ekstravaganci.

Penny Black

Bela simbolizira prazničnost, eleganco, nedolžnost, zato je pogosto barva poročnih oblek. Je simbol popolnosti, dobrote, pozitivnosti.

s.Oliver Black Label

Barva leta je »Very peri«. Barva, ki združuje enakomerno umirjenost modre z energično infuzijo rdeče, da bi ustvarila osupljiv odtenek vijolične, bo vladala leta 2022, poročajo pri Pantone Color Institute.

»Za nas je bilo izjemno pomembno, da smo oblikovali novo barvo, saj imamo popolnoma novo vizijo sveta,« je pojasnila Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Pantone Color Institute. »To je dobesedno najsrečnejši in najtoplejši od vseh modrih odtenkov. Zaradi rdečega podtona prinaša poživljajoč občutek novosti, novost pa je tisto, kar iščemo,« je še dodala.

Marella

Naklonjenost določeni barvi je lahko nezavedno pogojena, zato je izraz najglobljih plasti človekove duševnosti. Podobne informacije o posameznikovih osebnostnih lastnostih nam posredujejo tako barve, ki jih človek zavrača, kot njegove najljubše barve. Kdor ljubi barvo, ljubi tudi njene lastnosti. Kakršno barvo kdo nosi, takšen značaj razodeva. Z besedami prof. dr. Antona Trstenjaka bi lahko rekli: »Povej mi, kakšno barvo imaš rad, in povem ti, kakšen si!«

Dobrodošli v moj studio na barvno analizo, da ugotovimo, kakšne barve vam ustrezajo glede na naravno obarvanost.

Kaj je barvna analiza?

Z barvno analizo so se začeli ukvarjati v Združenih državah Amerike. Ugotovili so, da barvna harmonija, v katero nas je pobarvala narava, ustreza barvam letnih časov. Najprej so določili štiri barvne tipe in jih poimenovali po letnih časih. V agenciji Colour Me Beautiful (CMB) v Londonu so pred leti opravili temeljito raziskavo in ugotovili, da lahko določimo 24 različnih barvnih tipov. Njihovo določanje temelji na teoriji slikarja Alberta Munsella, ki je definiral odnos med barvnostjo, svetlostjo in nasičenostjo posamezne barve.

CMB izdeluje barvne karte za posamezne barvne tipe na podlagi teorije Alberta Munsella, ki je leta 1915 barvam določil tri lastnosti.

  1. Barvni odtenek – Gre za ime barve: rdeča, modra in tudi npr. rumenozelena (s toplim podtonom), modrozelena (s hladnim podtonom).
  2. Svetlost barve – Z dodajanjem črnega v čist pigment manjšamo svetlost, z dodajanjem belega pa svetlost povečujemo. Primarna modra je npr. lahko svetlo modra z dodajanjem bele in temno modra z dodajanjem črne.
  3. Nasičenost barve – Pri nasičenosti govorimo o čistoči, jasnosti barve. Nekatere barve so jasne/čiste, druge pa zastrte.