Kavbojke

Izbrati kavbojke pravzaprav ne bi smelo biti tako težko, saj jih je na trgu neskončno. Vseeno ni tako preprosto najti idealnih. Cene so zelo različne, od 20 evrov pa vse tja do 250. Veliko bolj kot cena je pomembno, da vam kroj ustreza. Ko boste našli blagovno znamko, ki izdeluje popolne kavbojke za vašo postavo, ste zmagali. Dobre blagovne znamke osnovnih krojev ne menjajo, ampak jih samo prilagajajo modi, zato boste pri izbrani blagovni znamki vedno dobili kavbojke za vašo postavo.

Ali lahko kavbojke nosite v poslovnem svetu?

V večini poslovnih okolij je dovoljena in zaželena sproščena elegantna raven oblačenja. To pomeni, da ne potrebujemo suknjiča, ampak lahko z dvema kosoma oblačil izdelamo sproščeno podobo, ki je hkrati poslovna. V to raven oblačenja sicer spadajo kavbojke, vendar naj bo jeans temnejši, enakomerno obarvan, nezmečkan in nepoškodovan.

Nasveti

– Kavbojke iz mehkejše tkanine so običajno cenejše. Tkanina se sprva sicer odlično prilagodi telesu, pozneje pa izgubi obliko in se nepovratno deformira.

– Kupite kavbojke, ki so vam ravno prav. Ko jih prvič oblečete, so lahko celo malo pretesne, malo večje vam bodo po prvi uri nošenja zares prevelike, saj se raztegnejo tudi do deset odstotkov.

– Če ste našli kavbojke, ki vam odlično pristajajo, se vračajte nazaj k tej blagovni znamki, saj očitno izdelujejo kroje, primerne vaši postavi.

– K optičnemu zoženju nog pripomore temnejša in pravilno sprana tkanina, svetlejši del naj bo po sredini. Kavbojke, ki imajo stranski šiv pomaknjen proti sprednji strani, optično zožijo noge.

– Kupovanje kavbojk je zahtevnejše kot kupovanje katerega koli drugega oblačila. Predvsem zaradi togosti materiala, ki se ne prilagodi telesu, morate najti ustrezen kroj, ki se prilega obliki vašega telesa.

Bodite eko

Koliko kavbojk imate v omari? Ali jih nosite? Za proizvodnjo enega para kavbojk porabijo več kot 7000 litrov vode. Če jih operete enkrat na teden, v dveh letih porabite 1600 litrov vode. Za proizvodnjo jeansa vsako leto porabijo kar 1,7 milijona ton kemičnih sredstev.

Vas zanima, kako ekološki ste?

Če kupite kavbojke za 100 evrov in jih nosite eno leto štirikrat na teden, 16-krat na mesec, 192-krat na leto, vas stanejo 0,52 evra na nošenje. Če pa kupite kavbojke za 20 evrov in jih oblečete dvakrat, vas stanejo 10 evrov na nošenje.

 

Fotografije: Diesel, Salsa, Liu Jo, Springfield, Ralph Lauren, Patrizia Pepe, Karl Lagerfeld