Visoke pete in njihov fatalni učinek

Človek od nekdaj želi biti višji, videti več kot drugi in gledati druge navzdol. Danes lahko visoke pete nosijo samo ženske. Kljub temu da so jih moški v zgodovini pogosto nosili, bi bili danes v njih zelo posebni.

RAZLIČNE OBLIKE PET

Peta stileto (stiletto)

Stileto je tanka, šilasta, najmanj pet centimetrov visoka peta, ki je dobila ime po kratkem bodalcu s trikotnim rezilom. (lat. stilus). Po zaslugi tehnološkega razvoja, ki je omogočil jekleno oporo peti čevlja, so takoj po drugi svetovni vojni postale v modi stalnica. Različico pete stileto, kakršno nosimo danes, je v 50. letih prejšnjega stoletja oblikoval francoski oblikovalec Roger Vivier. Leta 1974 jo je ponovno predstavil Manolo Blahnik, ki jo je poimenoval needle – igla. Kakovostna peta stileto je v notranjosti ojačena z jeklom. Za množično proizvodnjo danes uporabljajo tudi druge materiale.

Čokata peta

Čevlji s čokato peto omogočajo hitrejši korak. Peta je kvadratne ali zaobljene oblike.

Francoska peta ali peta Ludvika XIV. (luis heel, pompadour heel)

Peta je v sredinskem delu zožena in se proti robu spet razširi. V 17. stoletju so tako moški kot ženske nosili visoke pete. Francoski kralj Ludvik XIV. je bil nizke postave, zato so zanj izdelovali rdeče čevlje s posebej oblikovano visoko peto. Ker je bila posebne, rahlo zakrivljene oblike, so jo začeli uporabljati tudi za ženske. Ta oblika pete je še danes priljubljena, saj je elegantna in hkrati udobna.

Polna peta

Polna peta je skorajda stalnica v modi. Omogoča udobno hojo in veliko možnosti pri oblikovanju čevljev.

Mini petka (sabrina hell, kitten hell)

To je približno 5 cm visoka peta, ki se proti spodnjemu robu tanjša. Izraz sabrina za mini petko se je uveljavil po istoimenskem filmu z Audrey Hepburn v naslovni vlogi. Njen slog oblačenja v filmu je po zaslugi Edit Head, ki je za kostumografijo v filmu dobila oskarja, nepozaben. Kubanska peta Kubanska peta je čokata, srednje visoka peta, ki je zadaj prirezana, uporablja se predvsem za gležnjarje in škornje.

POZITIVNE STRANI VISOKIH PET

 • Optično podaljšajo in stanjšajo noge ter optično skrajšajo stopala.
 • Žensko visoke pete povišajo (v zgodovini so bile celo kazalec bogastva in dobrega socialnega položaja žensk).
 • Ženska hodi pokončneje.
 • Ojačijo mišice nog, predvsem meč.
 • Po nekaterih podatkih izboljšajo mišice medeničnega dna (zato naj bi si Kitajke povijale noge).
 • So nedvomno največji fetiš.

NEGATIVNE STRANI VISOKIH PET

 • Redno nošenje lahko povzroči poškodbe in skrajšanje mišic ter poškodbe ahilove tetive.
 • Posledica pogostega nošenja visokih pet so lahko tudi motnje v prekrvavitvi nog.
 • Prsti lahko spremenijo obliko, dobijo parkljast videz.
 • Lahko pride do kostne zadebelitve palca.
 • Ob hoji v visokih petah se kolenski sklep ne zravna, zato se poveča obremenitev hrbtenice.
 • Pete stileto se lahko ugreznejo v mehko zemljo.

VISOKE PETE IN LEPA HOJA

Bistvo so krepke trebušne mišice, ki vam najbolje pomagajo pri elegantni hoji z visokimi petami. Dvignite glavo in zravnajte hrbet. Pokončna drža bo zmanjšala pritisk na noge in omilila morebitne bolečine. Delajte majhne korake, s tem se teža enakomerno porazdeli med peto in prste. Če je kopito daljše in dovolj široko, bo noga bolj stabilna. Ob hoji migajte z boki. To je pomembno za lahkotnejši korak in boljše ravnotežje, neprimerno pa za poslovni svet, zato zelo visoke pete niso primerne za službo.

FATALNI UČINEK

Fotograf Elmer Batters, ki je življenje in delo posvetil fotografskemu čaščenju svojega najljubšega fetiša – ženskih nog in stopal, odetih v črne najlonske nogavice in obutih v čevlje z visokimi petami, je opisal žensko nogo idealnih proporcev z najbolj fatalnim učinkom: »Stegna ne smejo biti koščena, kolena morajo biti ljubka, meča pa izrazita in dobro razvita. Peta mora biti zaobljena, lok stopala, ki naj obvezno počiva v čevljih z visoko peto, pa dolg in mogočen. Prsti naj bodo upogljivi in nagajivi. Oblečena v črno najlonsko nogavico bo dosegla svoj maksimalni učinek, ki se mu ni mogoče upreti.«.