Nega oblačil (kaj se dogaja z našimi oblačili v čistilnici in kako pravilno prati doma)

Z nepravilnim pranjem doma zelo onesnažujemo okolje. Porabimo zelo veliko vode in preveč čistilnih sredstev.
Najboljši nasvet, ki ga vsakdo zlahka upošteva in s tem manj onesnažuje: s preveč pralnega sredstva se bodo oblačila manj dobra oprala.
Bolje je prati brez kot s preveč, svetujejo v čistilnici Šengar. Ob predoziranju se ustvari preveč pene, zato je manj trenja. Trenje pa je bistveno pri pranju, prav tako ustrezna količina vode.

Pranje doma

Nasveti

 1. Če je dovoljeno pranje z vodo, oblačilo prvič operite ročno. Veliko proizvajalcev prihrani precej vode, ker manj izpirajo tkanine, zato lahko na njih ostanejo barvila in druga kemična sredstva.
 2. Pred pranjem preverite, kaj piše na všivni etiketi za nego oblačil.
 3. Oblačila pred pranjem obrnite navznoter, tako se bodo manj poškodovala.
 4. Zapnite gumbe, sprimne trakove in zadrge, ki lahko med pranjem precej poškodujejo oblačila.
 5. Naša oblačila skorajda niso umazana, zato jih ni treba prati na visoki temperaturi. Skrajšajte tudi čas pranja in uporabljajte manj pralnih sredstev, ki zelo onesnažujejo okolje.
 1. Madeže odstranite pred pranjem. Bodite previdni, ker močni odstranjevalci madežev velikokrat poškodujejo barvo in tkanino.
 2. Sušilni stroj precej uničuje oblačila, uporabljajte ga čim manj.
 3. Občutljive materiale perite ročno, tako prihranite vodo in podaljšate življenje oblačilom.
 4. Pralni stroj napolnite le do treh četrtin. Če je boben prepoln, se perilo ne bo dobro opralo, če je napolnjen premalo, porabi preveč vode in električne energije.
 5. Če boste perilu dodali več detergenta, kot priporoča proizvajalec, oblačila ne bodo nič bolj čista.
 6. Če perilo sušite v sušilnem stroju, ne uporabljajte mehčalca, saj se snovi iz njega nalagajo na notranji strani cevi sušilnega stroja in na tipalu za merjenje vlage. To povzroča motnje v programu sušenja ali celo okvare.

 

Nega oblačil za šport

 1. Pomembno je, da upoštevate navodila proizvajalca na prišitih etiketah, zato jih

ne odrežite.

 1. Ob nepravilni negi lahko oblačila poškodujete, material izgubi funkcijo, na oblačilih ostane neprijeten vonj. S pranjem odstranimo tudi soli (pot) iz laminatnih por in omogočimo boljše dihanje (prehajanje vlage).
 2. Obvezno zapnite vse gumbe in zadrge, ki med pranjem najbolj poškodujejo oblačila, še večji uničevalci pa so kosmati sprimni trakovi.
 3. Upoštevajte priporočeno temperaturo pranja in sušenja.
 4. Za nego uporabljajte tekoča pralna sredstva, saj lahko tista v prahu ostanejo med vlakni.
 5. Sovražnik sodobnih funkcionalnih materialov je mehčalec, ki zmanjšuje trdnost vlaken in zapolni fine pore med njimi, zato se vlaga ne prevaja več tako učinkovito.
 6. Mokra, prepotena oblačila lahko po določenem času začnejo plesneti. Plesen zelo težko odstranimo, zato oblačila operite takoj. Če ne utegnete, jih vsaj posušite.

 

Kemično čiščenje

Ob sprejemu v čistilnico

 1. Povedati moramo, za kakšen madež gre, saj se odstranjujejo z različnimi topili.
 2. Na oblačilih morajo biti všivne etikete z navodili za nego.
 3. Če se oblačilo kljub pravilni negi poškoduje, se v čistilnici naredi zapisnik, ki ga uveljavljate pri trgovcu.

 

 

Kaj se dogaja v kemični čistilnici z našimi oblačili?

 1. Oblačila čistijo ali z ogljikovodikovim topilom ali s perkloretilenom, lahko jih tudi operejo z vodo, če je to dovoljeno.
 2. Madeže odstranijo z ustreznimi sredstvi.
 3. Oblačila razvrstijo v 25- in 50-kilogramske stroje. Razvrščanje je zelo pomembno, saj barvaste in bele tkanine ne gredo skupaj.
 4. V kemično-čistilnem stroju je sistem popolnoma zaprt, vse poteka podobno kot v pralnem stroju, le da namesto vode uporabljajo topilo.
 5. Stroj pere v zaporednih stopnjah, topila se ves čas filtrirajo in odstranjujejo umazanije. Na koncu gre topilo v destilacijo, tako da izpari in se odstranijo nečistoče. Za končno izpiranje se uporablja sveže topilo.
 6. Pranje poteka pri stalni temperaturi 62 stopinj Celzija.
 7. Možno je tudi plemenitenje tekstilij (antistatično, zaščita proti moljem …) z apreturo scotquard, s katero se doseže vodoodbojnost.

 

Zdravju prijazna čistilnica

Sodobne čistilnice uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, vse se čisti z vodo in biološko razgradljivimi čistilnimi sredstvi. Gre za posebno tehnologijo, ki brez mehanske obdelave s posebnim vodnim vrtincem zagotavlja neinvazivno čiščenje vseh vrst tkanin. Prednost sistema softwash je tudi v tem, da postopki potekajo pri nižjih temperaturah s tehnologijo cooldown, tako pranje kot sušenje, kar zagotavlja daljšo življenjsko dobo oblačil in tekstila. Ena izmed prvih takšnih čistilnic v Sloveniji je bila čistilnica Zmajček, kjer uporabljajo tudi biološko razgradljiva čistila, ki so človeku in naravi prijazna.