Kam z neuporabnimi oblačili in 5 nasvetov za uporabno garderobo

Če bi vsi živeli tako kot mi v razvitem svetu, bi za vzdrževanje potrebovali še dva planeta, velika kot Zemlja. Preveč kopičimo, predvsem oblek. Police v naših omarah se šibijo pod oblačili, ki jih nismo nikoli oblekli. Oblačila kupujemo, da bi nas osrečila. Ker pa kupimo napačna, dosežemo nasproten učinek.

Ekologi brez meja so na spletnih straneh Obleka naredi človeka zapisali veliko možnosti, kam z oblačili, ki jih ne uporabljate.

 

 

Prodaja na spletu

Ta način zahteva nekaj priprav in seveda časa. Oblačila je treba fotografirati, jih ovrednotiti in objaviti, čemur sledi komunikacija s potencialnimi kupci ter ob uspešni prodaji tudi pakiranje in pošiljanje. Primerno je za tiste, ki dobro obvladajo digitalni svet, v tem uživajo in so pripravljeni temu nameniti svoj čas, na koncu pa se znajo veseliti prodajnih uspehov.

Prodaja je možna na spletnih platformah, kot sta Bolha ali Ishopic, v spletnih trgovinah z rabljenimi oblačili (npr. Moja tvoja omaraDajadajaMoj butik) ali v Facebook skupinah, kjer prodajajo ali izmenjujejo oblačila za odrasle ali otroke.

 

Izmenjava oblačil

Izmenjava oblačil in posledično nošenje oblačil iz druge roke ni več tabu, ampak (skoraj) trend. V zadnjih letih se z organizacijo takšnih dogodkov ukvarja vse več društev.

 

Donacije humanitarnim organizacijam

Prav za vsako od njih velja prvo in najpomembnejše pravilo: prinesite dobro ohranjena oblačila, ki jih lahko uporabniki oblečejo, ne da bi jih morali prej prati in popravljati. Skratka, preden jih oddate, pomislite, ali bi jih vi sami oblekli! Ljudje, ki so v stiski in potrebujejo vašo pomoč, so tudi radi lepo oblečeni.

Rdeči križ Slovenije

Ima razvejeno mrežo enot po vsej državi. S klikom na povezavo se vam bo odprl seznam z lokacijami, kontakti in ponekod tudi uradnimi urami.

Karitas

Ne morejo dati splošnega napotka, kaj najbolj potrebujejo, saj se potrebe ves čas spreminjajo. Včasih jim zmanjka moških oblačil, drugič ženskih ali otroških za določeno starost. Zato svetujejo, da jih prej pokličete in se dogovorite o podrobnostih.

Kralji ulice

Nudijo pomoč brezdomcem na več načinov, eden je tudi zagotavljanje primernih oblačil.

Kaj najbolj potrebujejo? Njihovi uporabniki so večinoma moški, zato so posebej zaželena različna oblačila za moške (tudi spodnje perilo in nogavice). Veseli so vseh vrst oblačil in nimajo sezonskih omejitev. Seveda je največje povpraševanje v jesenskem in zimskem času, ko je potreba po toplih oblačilih velika.

Občasno sprejemajo tudi posteljnino za njihove nastanitvene centre.

Materinski domovi in varne hiše

Potrebe po rabljenih oblačilih smo preverili pri eni od ustanov, kjer so nam razložili, da ne potrebujejo večjih količin, saj nimajo na voljo prostorov za skladiščenje.

 

Predelava v nove izdelke

V Sloveniji je kar nekaj posameznikov in organizacij, ki so videli poslovno priložnost v predelavi rabljenega tekstila v povsem nove, unikatne izdelke.

  1. Kulturno ekološko društvo Smetumet– S klikom na povezavo se vam bo odprl seznam stvari, ki jih trenutno zbirajo. Prosimo, upoštevajte njihov seznam želja oz. povprašajte po telefonu. Morda imate celo kaj takega, za kar sploh ne vedo, da obstaja, in bi jim lahko prišlo prav.
  2. Ropotarnica Maribor– Sprejemajo v glavnem jeans in zavese za izdelavo novih izdelkov. Večjih količin materiala ne sprejemajo, saj za to nimajo primernih prostorov. Če imate kakšen posebno zanimiv lep kos, pa ga bodo z veseljem sprejeli in mu namenili novo življenje.
  3. Destilator– Nastal je na pobudo Maje Modrijan. Nekateri jo poznajo po tem, da ima v torbi vedno leseno žlico in lonček, drugi po tem, da je zadnji šoping oblačil opravila leta 2001. Od takrat nosi oblačila iz druge roke in tista, ki jih predela ali sešije sama iz zavrženih tekstilij. Morda bodo prav vaši kosi oblačil nekoč dobili novo podobo. Podrobnejše informacije o vrstah materialov in oblačil ter kam in kako jih oddate, vam bo razkril klik na povezavo.
  4. Reinkarnika– To je čudovita trgovina z oblačili iz druge roke in ne, ni sredi Ljubljane, ampak v »daljnem« Kobaridu. Prinesete jim lahko lepo ohranjena, zanimiva vintage oblačila, ki vam jih bodo na vašo željo predelali. Lahko pa jih podarite njim in si prislužite »znamkico«, ki vam prinese popust za nakup oblačila.
  5. DO– Ustvarjalki Petra Doljak in Urška Skumavc domujeta na Obali. Iz rabljenih oblačil in drugih odpadnih materialov izdelujeta unikatne izdelke, ki so našli svoje mesto v marsikaterem domu v Sloveniji in zunaj njenih meja. Za svoje delo seveda potrebujeta kakovostne materiale, raje kot mešanice različnih materialov iščeta čisto volno, lan ali bombaž. Za prevzem oz. dostavo se predhodno dogovorite po telefonu.

 

Centri ponovne uporabe

Po Sloveniji je že cela mreža tovrstnih centrov, kamor lahko poleg oblačil prinesete tudi druge predmete, namenjene ponovni uporabi. Na našem spletnem portalu Manj je več, kjer ozaveščamo o pomenu ponovne uporabe in nakupovanju v trgovinah z manj embalaže, boste našli celoten nabor centrov ponovne uporabe z neposrednimi povezavami do njihovih spletnih strani. Čisto preprosto je – kliknite na Karta mojstrov in vpišite v iskalnik »ponovna uporaba«.

 

Zavetišča za živali

Zbirajo hišni tekstil (brisače, rjuhe , odeje). Na tem seznamu boste našli večino zavetišč v državi in kontakte.

Za več informacij smo poklicali Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana (Gmajnice) in dobili podrobnejša pojasnila, kaj sprejemajo in česa ne. Domnevamo, da podobno velja tudi za druga zavetišča. Veseli bodo brisač, rjuh, navadnih tankih odej, tudi rabljenih ležišč za pse in muce. Ne sprejemajo pa tekstilij s polnili (blazine, odeje s polnili itd.).

 

Zabojniki za tekstil

Če nimate časa ali volje ukvarjati se s prej naštetimi možnostmi, lahko oblačila, lepo pospravljena v dobro zaprte vreče, oddate v zabojnike za tekstil. V Sloveniji jih postavlja več zbiralcev. Oblačila in drug tekstil, zbran v zabojnikih, je namenjen tako prodaji za trgovine z oblačili iz druge roke kot tudi predelavi (v tekstilne krpe in delno za avtomobilsko, papirno in tekstilno industrijo).

 

Nasveti za celovito podobo, uporabno in zdravo garderobo

  1. Vaše naravne danosti: poiščite kroje, barve in vzorce, ki vam pristajajo. Če vas zanima, katere barve vam pristajajo, poglejte barve v svoji šarenici, tam je del vaše barvne karte.
  2. Vsak ima svoj slog oblačenja, treba ga je le določiti in negovati. Moda je danes demokratična, vsak lahko izraža svoj slog. V pomoč izberite svojo modno ikono.
  3. Kupujte vedno v kompletu. Samo tako lahko uskladite barve, materiale in proporce posameznih oblačil, ki jih boste nosili skupaj.
  4. Vsaka blagovna znamka ima oblikovanega ciljnega kupca, zato poiščite tisto, ki ustreza vašim naravnim danostim in globini žepa.
  5. Čeprav že veliko veste o obleki, se vam bo še zgodilo, da boste kupili napačno oblačilo. Vrnite ga in zahtevajte dobropis.