Levi Strauss, 150 letnica rojstva izumitelja kavbojk, največjega izuma v zgodovini mode Eko vidik, nasveti, zanimivosti

Bodite eko, kupite kakovostne kavbojke, ki jih boste z veseljem oblekli 192 krat na leto.
Koliko imate kavbojk v omari? Ali jih nosite? Za proizvodnjo enega para kavbojk se potroši več kot 7000 litrov vode. Če enkrat na teden operemo kavbojke porabimo v dveh letih 1600 litrov vode. 1,7 milijonov ton kemičnih sredstev se vsako leto porabi za proizvodnjo jeansa.
Izračun, koliko ste eko: Če kupite kavbojke za 100 evrov in jih nosite eno leto štirikrat na teden,16-krat na mesec, 192-krat na leto vas stanejo 0,52 evra na nošenje. Če pa ste kupili kavbojke za 20 evrov in ste jih oblekli 2-krat, vas stanejo 10 evrov na nošenje.

IMG_1030

Levi Strauss je izumitelj kavbojk, največjega izuma v zgodovini mode. Levi Strauss je uspel po zaslugi zlate mrzlice in številnih iskalcev zlata. Iskalci zlata so bili navdušeni nad trpežnimi hlačami. Hlače so bile zašite z dvojnimi šivi in kasneje, na občutljivih delih, kot so robovi žepov, tudi ojačene z bakrenimi zakovicami. Levi Strauss je kavbojke leta 1873 tudi patentiral. Od takrat naprej so “leviske” sinonim za kakovostne kavbojke. Resnično slavne pa so kavbojke postale v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se v Hollywoodu kratkočasili z vesterni, v kateri so vsi kavboji nosili hlače iz jeansa. Prav mogoče je, da so prav zaradi kavbojev dobile tudi slovensko ime in postale priljubljene tudi pri nas.

James Dean  in Elvis Presley
V petdesetih letih prejšnjega stoletja je igralec James Dean  v filmu Upornik brez razloga populariziral kavbojke, krojene rahlo ožje po telesu, s širokimi zavihki. Kot kultna hollywoodska ikona je vplival na  mlade po slogu življenja in oblačenja. K popularizaciji kavbojk  je pripomogel tudi Elvis Presley, ki se je zdel, oblečen v kavbojke, oboževalkam še bolj privlačen in dostopnejši.
V sedemdesetih so po zaslugi Alberta Edmonta, ki je patentiral nov način obdelave denima s tako imenovano stonewashed tehniko mehčanja in svetlenja tkanine, kar je omogočilo prodajo širšemu in bolj raznolikemu tržišču, kavbojke postale glavna neuradna moda v Združenih državah Amerike.

s.Oliver, pomlad-poletje 2019
s.Oliver, pomlad-poletje 2019

Zgodovina jeansa, modra tkanina iz Genove
Kavbojke so izdelane iz bombažne tkanine denim, značilne po tkanju imenovanim keper. Izvorno in najpogosteje še danes, so za tkanje uporabljali kombinacijo belih in modrih niti za efekt neenakomerne obarvanosti in s tem tudi manjše občutljivosti. S to kombinacijo so dobili tudi tipično modro barvo, ki ji poznamo vsi. Ime denim naj bi izhajalo iz francoskega mesta Nimes, kjer naj bi začeli s tkanjem te tkanine imenovane Serge de Nîmes. Izvorno so bile pobarvane z indigo barvilom – naravnim modrim barvilom, ki je slabo odporen na drgnjenje in se zato tudi na izpostavljenih predelih hitro obledi. Georgina O’Hara v Enciklopediji mode razlaga izvor besede džins (jeans) iz francoske besede Blue de Gênes (blue jeans), ki je francoska beseda za izraz »modra tkanina iz Genove«. Trpežno tkanino so najprej uporabljali za pokrivanje občutljivih tovorov, pripravljenih za plovbo čez lužo, kmalu so mornarji iz Genove ugotovili, da je tkanina odlična tudi za trpežne hlače, kavbojke so prali kar v slani vodi in sušili na soncu, tako so postale skorajda bele. Zgodovinski viri trdijo, da je Giuseppe Garibaldi (1807-1882), italijanski revolucionar, politik in vojskovodja, tako kot njegovi vojaki že nosil kavbojke.

 Nasveti
– kavbojke iz mehkejše tkanine so običajno cenejše, tkanina se sprva sicer prav odlično prilagodi telesu, kasneje pa izgubi formo, tkanina se nepovratno deformira
– kupite kavbojke, ki so vam ravno prav (ko jih prvič oblečete so lahko celo malo pretesne), malo večje vam bodo po prvi uri nošenja zares prevelike, saj se raztegnejo tudi do 10 odstotkov
– če ste našli kavbojke, ki vam odlično pristajajo, se vračajte nazaj k tej blagovni znamki, saj očitno izdelujejo kroje primerne vaši postavi
– k optičnemu zožanju nog pripomore temnejša tkanina in pravilno sprana, tako da naredijo iluzijo ožjih nog. Kavbojke, ki imajo stranski šiv pomaknjen proti prednji strani optično zoožajo noge.
– velikost žepov zadaj naj bo po velikosti usklajena velikosti postave (močnejša postava – večji žepi) in dobro pozicionirani. Nizko postavljeni žepi optično skrajšajo noge, obrnjeni navzdol optično povesijo zadnjico
– če imate krajše noge in podaljšan del telesa med pasom in razkorakom morda kavbojke niso najboljši kos oblačila za vas
– kupovanje kavbojk je zahtevnejše kot kupovanje kateregakoli drugega oblačila in dodatka. Predvsem zaradi togosti materiala, ki se ne prilagodi telesu moramo najti ustrezen kroj, ki se prilega naši obliki telesa. Ženska s postavo v obliki peščene ure najtežje najde primerne. Iskati mora med kavbojkami izdelanimi iz mehkejše tkanine, to so običajno tudi kavbojke cenenih blagovnih znamk.
– kavbojk ne likamo na rob

Steve Jobs
Steve Jobs je nosil  kavbojke Levi’s 501, črn puli in športne čevlje New Balance 991. “To nosim,” in imam jih dovolj do konca življenja,” je še dodal. Zdi se, da je njegova uniforma govorila o človeku, ki ni želel trošiti časa za tako nepomembne stvari kot je izbira oblačil. Verjetno je o svoji uniformi razmislil enkrat za vselej. Črn puli negira obliko telesa in poudari obraz. Oko zagleda najprej obraz, tako se človek lažje osredotoči na komunikacijo. Kavbojke Levi’s 501 so pomemben izum, star več kot 140 let, Steve Jobs je s konstantnim nošenjem teh izkazal spoštovanje do enega pomembnejših izumov človeštva. Športni čevlji, ki jih je nosil vsekakor izdajajo ameriški okus, željo po svobodi, sproščenosti, lahki in udobni hoji.

Kaj so rekli o jeansu
C.A.Reich – jeans izraža globoko demokratične vrednote. Ne pozna razlik po imetju in statusu, ljudje se soočajo drug z drugim, osvobojeni teh razlik.

Malcom Barnard (Moda kot sporazumevanje) pojmuje jeans kot poskus zavrnitve vstopa v razredne položaje. Nošenje jeansa pojmujemo kot kljubovanje vrednotam družbe, v kateri so razlike v lastnini in statusu pomembne

T.Polhemus (Polhemus in Procter 1994) pravi, da jeans predstavlja prvi primer poenostavljenega oblačenja s katerim pripadniki srednjega razreda posvojijo slog delavskega razreda.

Davis, 1992, Fashion, Culture and Identity

Jeans so nosili ljudje, ki so bili kritično naravnani do prevladujoče oziroma dominantne ideologije tistega časa, da bi oblikovali pozicijo, s katere je moč to ideologijo odklanjati in ji nasprotovati.