Aquafil (nekdanji Yulon) Iz zavrženih ribiških mrež proizvaja ekološki najlon Econyl®

Če boste drugo leto kupili kopalke Adidas bodo zagotovo »narejene iz ribiških mrež«. V družbi Aquafil Slovenija so edini na svetu, ki imajo tehnologijo, s katero odslužene ribiške mreže spreminjajo v ekološki najlon. Ribiške mreže predstavljajo desetino vseh morskih odpadkov. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je v morju kar 640.000 ton zavrženih ribiških mrež.

20161014_102324

V podjetju Aquafil (nekdanji Julon) so že pred leti odkrili, da so tako imenovane mreže duhov oz. ‘ghost nets’ (izraz označuje izgubljene ali zavržene mreže, ki so jih v morja in oceane odvrgli ribiči) ob ustrezni predelavi – lahko prvovrstna surovina. V tako mreže se ujamejo živali, kot so želve, ribe, delfini, morski psi, raki, morske krave, ptiči in občasno tudi potapljači. Mreže živalim omejujejo gibanje, privedejo do izstradanja, poškodb in infekcij ter zadušitve pri tistih, ki se ne morejo povzpeti na površje po zrak (Vir: Wikipedija).

Zbrane mreže iz praktično celega sveta najprej pripeljejo v tovarno v Ajdovščino, kjer jih mehansko obdelajo. Proces kemijske predelave v Econyl pa nadaljujejo v tovarni v Ljubljani. Razvili so poseben kemijsko-tehnološki postopek, s katerim odpadne ribiške mreže predelajo v granulat – kaprolaktam, iz katerega nato izdelujejo ekološke najlonske niti. Aquafil Slovenija je edina tovarna na svetu, ki izdeluje ekološka poliamidna vlakna in povpraševanje po njih hitro narašča, pravi direktor družbe Edi Kraus.» In povpraševanje še vedno presega količine, ki jih lahko proizvedemo,« dodaja Kraus.

20161014_111105

Na ogledu tovarne (ki letos praznuje 50 let) sem bila z prvim tehničnim direktorjem, gospodom Borotom Macusom, ki se je po postavitvi prvih proizvodnih linij preseli v Švico in njegovo ženo Alenko Macus, zapriseženo tekstilko, ki je delala v tovarni Textilcolor v Švici. Gospod Kraus nas je vodil po velikih, urejenih halah, opremljenih z najnovejšo tehnologijo. Izjemno zanimiv in inovativen proces dela je zgodba o uspehu na katero smo lahko vsi ponosni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja