Aquafil (nekdanji Julon) iz zavrženih ribiških mrež proizvaja ekološki najlon Econyl®

V podjetju AquafilSLO (nekdanji Julon) so že pred leti odkrili, da so lahko tako imenovane mreže duhov oz. »ghost nets« (izraz označuje izgubljene ali zavržene mreže, ki so jih v morja in oceane odvrgli ribiči) ob ustrezni predelavi prvovrstna surovina. V zavržene mreže se sicer pogosto ujamejo živali, kot so želve, ribe, delfini, morski psi, raki, morske krave, ptiči in občasno tudi potapljači. Mreže živalim omejujejo gibanje, privedejo do izstradanja, poškodb in infekcij ter zadušitve  tistih živali, ki se ne morejo povzpeti na površje po zrak (Vir: Wikipedija).

20161014_102324

Mreže iz skoraj vsega sveta najprej pripeljejo v tovarno v Ajdovščino, kjer jih mehansko obdelajo. Postopek kemijske predelave v Econyl® nadaljujejo v tovarni v Ljubljani. Razvili so poseben kemijsko-tehnološki postopek, s katerim odpadne ribiške mreže predelajo v granulat – kaprolaktam, iz katerega nato izdelujejo ekološke najlonske niti. AquafilSLO je edina tovarna na svetu, ki izdeluje ekološka poliamidna vlakna in povpraševanje po njih hitro narašča, pravi direktor družbe Edi Kraus: »Povpraševanje še vedno presega količine, ki jih lahko proizvedemo.«

Na ogledu tovarne (ki letos praznuje 50 let) sem bila s prvim tehničnim direktorjem Borom Macusom, ki se je po postavitvi prvih proizvodnih linij preselil v Švico, in njegovo ženo Alenko Macus, zapriseženo tekstilko, ki je delala v tovarni Textilcolor v Švici. Gospod Kraus nas je vodil po velikih, urejenih halah, opremljenih z najnovejšo tehnologijo. Izjemno zanimiv in inovativen proces dela je zgodba o uspehu, na katero smo lahko vsi ponosni.

20161014_111105