Ali ste oblečeni zdravo?

STAJLING NI SAMO USKLAJEVANJE OBLAČIL PO DOLOČENIH MERILIH, GRE ZA ENERGIJO, ZDRAVJE IN HARMONIJO TELESA IN OBLEKE

Nekaj nenavadnega se mi je zgodilo, zdaj že s tremi moškimi strankami. Ko pomerjajo oblačila, se ne pogledajo v ogledalo, ampak sedejo, tipajo oziroma gladijo blago, dvigujejo roke, hodijo gor in dol. V ogledalo pa se ne pogledajo. Ne morem verjeti in kar vijem roke od začudenja. Na mojo prošnjo se vendarle pogledajo. To storijo zame, sami te potrebe nimajo. Zdi se jim dovolj, da oblačila čutijo, da se v njih dobro počutijo. Ženske se ogledujemo, spredaj in zadaj, premišljujemo, sprašujemo za mnenje. Premalo razmišljamo o tem, ali nas oblačila krepijo ali porabljajo našo energijo. Opazila sem, da v oblačilih, ki funkcionirajo z vseh zornih kotov – barva, kroj, material, proporci –, vsak zažari. Ta žar iščem in ne odneham, dokler ga ne najdem. Zdi se mi, da šele po nekaj pomerjanjih dobim občutek za človeka in potem natančno vem, kaj mu manjka in kaj naj iščem, tudi če je bil pri meni na svetovanju in ga dobro poznam. Vedno znova potrebujem nekaj časa, da zaznam to energijo.

Ste morda kdaj opazili, da imajo tudi sama oblačila določeno energijo, da nas podpirajo ali pa ne? Vedno bolj cenim naravne materiale, občudujem svilo, spoštujem volno in se ne morem načuditi popolnosti kašmirja.

Pogosto berem poučne članke naturopatinje Erike Brajnik in njen zadnji članek v časopisu Novi glas z naslovom Zdravilna moč volne in svile je bil na mojo temo. Piše, da ima volna grelno in zdravilno moč – postavljena neposredno na kožo vsrka vase vlago in potegne hlad iz telesa. (Ste morda opazili, da se volna spet vrača tudi v športna oblačila?) Piše, da ima tudi svila zdravilno moč, je najbolj živo vlakno, kar jih poznamo. Je mehka in ima enak pH kot koža, zato je fiziološko najprimernejša. Kombinacija volne in svile najlažje uravnava nenehna temperaturna nihanja, ki so v nekaterih letnih časih bolj skokovita, v drugih manj. Bolj kot je telo krepko, lažje samouravnava termoregulacijo, bolj kot je šibko, več energije porabi za to. To energijo bi lahko prihranili za borbo proti bolezni, za ohranjanje zdravja. Svila je zelo podobna naši koži, vsebuje enake aminokisline, kakršne najdemo v zgornjih plasteh kože, piše Erika. Kožo zato ščiti pred alergijami, ekcemi, prav tako ne vsrka naravnih eteričnih olj naše kože, zato je hidratacija konstantna. Svila deluje tudi protibolečinsko: če svileni šal povijemo čez noč na boleči vrat, bomo opazili, da nam je zjutraj bolje. Svila celo ščiti telo pred elektrostatičnim in elektomagnetnim sevanjem, zato je odlična pri stresu in omogoča miren spanec. Erika svetuje, da spimo nagi, pokriti s svilenimi rjuhami in volneno odejo (pozimi). Sama pravi, da vse leto nosi spodnjo majico, ki je mešanica volne in svile, v njej pa se odlično počuti.

Mislim, da ima Erika prav. Ugotavljam, da me preplavi pravo olajšanje, ko slečem svojo lepo poliestrsko bluzo, skorajda podobno občutku, ko si sezujem smučarske čevlje .